categorieën


Meer braadbaas


Leestijd: 2 minuten

De voor- en nadelen van een airfryer 🍟

Ben je van plan om een airfryer aan te schaffen? In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten!

Airfryers zijn de laatste jaren in populariteit gestegen, en dat is niet zonder reden. Deze handige keukenapparaten beloven gezonder eten, zonder in te leveren op smaak en knapperigheid. Twijfel je nog om een airfryer aan te schaffen? In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over deze veelzijdige keukenhulp. 🔥


Wat is een airfryer?

De magie van een airfryer zit in de technologie van snelle luchtcirculatie. Ingrediënten worden bereid doordat een krachtige ventilator hete lucht blaast. Hierdoor wordt het eten knapperig aan de buitenkant en gaar aan de binnenkant zonder grote hoeveelheden olie. In een airfryer bereid je zo op een gezondere manier gerechten met dezelfde heerlijke smaak en textuur als gefrituurd eten. 

airfryer de voor- en nadelen

De voordelen van een airfryer

 • Een van de grootste voordelen van een airfryer is dat je gezonder kunt koken. Doordat je weinig tot geen olie nodig hebt, bevatten je gerechten minder vet en calorieën.

 • Een airfryer zorgt daarnaast voor minder nare luchtjes dan een traditionele frituurpan. Tijdens de bereiding zul je altijd wel iets ruiken, maar dit is op het fornuis niet anders. Onze tip? Zet tijdens de bereiding de afzuigkap aan.

 • Met een airfryer kan je eindeloos variëren. Naast frituren is een airfryer namelijk ook geschikt om mee te bakken, grillen en zelf te roosteren. Van frietjes en kipnuggets tot groenten en gebak, alles is mogelijk.

 • Daarnaast is een airfryer sneller dan een gewone oven. Dit komt doordat ze heel snel opwarmen en de hete lucht gelijkmatig rond de ingrediënten circuleert. Ideaal voor drukke dagen wanneer je snel een maaltijd op tafel wilt hebben.

 • Als laatste is een airfryer ook makkelijk schoon te maken. De meeste onderdelen zijn namelijk vaatwasserbestendig.De nadelen van een airfryer

 • Een van de nadelen is de beperkte capaciteit. Airfryers zijn over het algemeen kleiner dan ovens. Hierdoor moet je misschien in kleinere porties koken.

 • Airfryers nemen behoorlijk wat ruimte in op het aanrecht. Als je een kleine keuken hebt, kan dit een uitdaging zijn.

 • Hoewel airfryers steeds betaalbaarder worden, kunnen ze nog steeds een flinke investering zijn. De kosten zijn afhankelijk van het merk en de functies.

Airfryer de voor- en nadelen

Tips voor het gebruik van een airfryer

 • Voorverwarmen: Hoewel voorverwarmen niet altijd nodig is, helpt het wel om een gelijkmatige bereiding te garanderen.
 • Niet overladen: Het kan soms verleidelijk zijn om het mandje tot de nok toe te vullen, maar dit zorgt voor een minder knapperig resultaat omdat er minder ruimte is voor de lucht om rond te circuleren. 
 • Experimenteren: Probeer verschillende gerechten en technieken uit om zo het meeste uit je airfryer te halen! Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Bekijk hier de airfryer recepten van Zwilling.

Een airfryer kan een geweldige aanwinst zijn voor je keuken, vooral als je op zoek bent naar een gezonder alternatief voor traditioneel frituren. Bekijk hier alle airfryers bij Braadbaas.