categorieën


Meer braadbaas


Leestijd: 3 minuten

Roken is cool! Dit kan je met een rookapparaat.

Hierbij hebben we het niet over een rookmachine zoals in de club of over een sigaartje tijdens het koken, maar over het aanbrengen van een unieke, authentieke en subtiele rooksmaak bij heel veel verschillende gerechten.

Wat doet zo’n rookapparaat dan? 💨

Laten we eerst even bij het begin beginnen, want wat is een rookapparaat precies? Een rookapparaat geeft een rooksmaak en -geur mee aan ingrediënten, bereidingen of gerechten door de verbranding van houtsnippers of kruiden. Het geeft net even een extra touch aan bereide voedingsmiddelen zoals vlees, vis,  of groenten, maar ook voor sauzen, desserts en kaas is het een smaakverrijking.

Een rookapparaat is niet bedoeld voor het garen van etenswaar, je rookt namelijk koud tot maximaal 30 graden. De rook koelt af in de aluminium behuizing en wordt vervolgens koud uitgestoten. Door middel van de flexibele rubberen slang kun je eenvoudig de rook injecteren in een afsluitbare zak of glazen stolp om zo de intensiteit van smaken te vergroten.

Vlees, vis, groenten, desserts, sauzen, ijs, salades, zout, kaas en noten. Bijna alles is te roken!

Het rookapparaat is compact en licht genoeg om met één hand te kunnen gebruiken. Daarnaast werkt het apparaat op batterijen en kan je het dus overal gebruiken waar jij dat wilt.

 

Hoe gebruik je een rookapparaat?

Hopelijk is het nu duidelijk wat een rookapparaat is en waarvoor je het kunt gebruiken. Maar dan volgt de volgende logische vraag; hoe doe je dat dan? Dat leggen we je hier in vier eenvoudige stappen uit.

1. Goede voorbereiding is het halve werk

Voordat we aan slag gaan met ons rookapparaat moet je er eerst voor zorgen dat je te roken ingrediënten klaarliggen. Zodat de rook niet ontsnapt is het belangrijk om je producten te verpakken in aluminiumfolie of een afsluitbare bak. Hou je ervan om indruk te maken? Dan kun je er ook voor kiezen om je gerecht onder een glazen stolp te presenteren.

2. Tijd voor het rookapparaat

Dan is het nu tijd voor het echte werk. Bedek de filterzeef van het rookapparaat met een dunne, gelijke laag houtsnippers of rookmot. Je kunt ook thee of kruiden gebruiken voor verschillende aromatische smaken, experimenteer hier vooral mee!

3. Waar rook is, is vuur

Zet je rookapparaat aan en gebruik vervolgens een lucifer of aansteker om de houtsnippers aan te steken. Voor het beste resultaat zorg je ervoor dat het brandende gebied gelijkmatig verdeeld of gecentreerd is.

4. Dat smaakt naar rook

Zodra er rook uit de slang komt richt je deze op je ingrediënten. Vul heel de ruimte met rook, verwijder de slang en sluit de ruimte af. Wanneer er wat rook ontsnapt, kun je het rookapparaat weer even aanzetten. Hoe langer je de producten rookt, hoe sterker de smaken zullen worden. Na enkele minuten roken zijn de meeste gerechten klaar om geserveerd te worden aan jouw gasten!

Gerechten roken onder een stolp met het rookapparaat van Hendi.

Roken is het nieuwe koken

Eigenlijk kan je het zo gek niet bedenken of het valt te roken; vlees, vis, groenten, desserts, sauzen, ijs, salades, zout, kaas en noten. Bijna alles is mogelijk. Om je een concreet idee te geven delen we de volgende recepten met je voor een goed gevulde borrelplank en een old fashioned smokey cocktail.

Ingrediënten borrelplank:
 • Oude kaas
 • Plakjes ham
 • Plakjes kipfilet
 • Noten
 • Cherry tomaatjes
 • Zalm
Ingrediënten voor 4 cocktails:
 • 240 ml bourbon whiskey
 • 40 ml suikersiroop
 • Angostura bitters
 • IJsblokjes
 • 1 citroen
Aan de slag!
 1. Snijd de kaas in blokjes en rol de plakjes ham en kipfilet op. Verdeel dit samen met de andere producten over een mooie borrelplank. Dek je borrelplank vervolgens af met een glazen stolp.
 2. Voor de smokey cocktail verdeel je de ijsblokjes, whiskey en suikersiroop over vier glazen. Snij de citroen in schijfjes en voeg aan elk glas 2 druppels angostura bitters toe en roer goed door. Dek vervolgens de glazen af met aluminiumfolie of zet ze onder een stolp. 
 3. Breng het rookapparaat met een beetje eiken of beuken rookmot in gereedheid en begin met de cocktails. Rook deze voor 10 minuten en top daarna de glazen af met een schijfje citroen. Vul nu de stolp van de borrelplank met rook en presenteer dit gerecht op spectaculaire wijze door de stolp in het bijzijn van je gasten op te lichten.

  Borrelplank met diverse kazen, noten, ham en tomaatjesOld fashioned smokey cocktail

   

  Zin gekregen om zelf een rookapparaatje aan te steken? Dat snappen we heel goed! Het is de ideale tool om (op een simpele wijze) jouw gerecht te voorzien van een intense smaaksensatie. En zeg nou zelf... een beetje indruk maken op je gasten met zo'n rookapparaat is ook wel lekker. 👀