categorieën


Meer braadbaas


Leestijd: 1 minuut

Energie besparen in de keuken

De gasprijzen stijgen de pan uit en ook elektriciteit wordt steeds duurder. Geen gek idee om te kijken hoe je energie kunt besparen. Bespaar tijdens het kokkerellen op je energierekening met deze zes tips.

1. Op elke pan past een deksel 🥘

Wist je dat je fornuis wel twee tot drie keer zoveel energie verbruikt als je zonder deksel kookt? Zonde vinden wij. Bespaar daarom energie door te koken met een deksel op je pan. Hierdoor gaat er minder warmte verloren, kookt je water sneller en zijn je producten sneller gaar. Een glazen deksel is al helemaal ideaal. Zo kan je spieken zonder dat er kostbare warmte verloren gaat.

2. Houdt het hoofd boven water

Verzuip tijdens het koken je aardappelen en groenten niet in het water. Een laagje water is voldoende. Op deze manier worden je aardappelen en groenten mooi gaar, blijven er meer vitamines behouden én kan je energie besparen. Drie vliegen in één klap dus!

3. Klein maar fijn

Hoe kleiner je pan, hoe sneller hij opwarmt en hoe meer energie je bespaart. Kies dus de juiste maat voor je inhoud. Zet je pan ook op een passende pit. Bij een te grote gaspit gaat er veel kostbare energie verloren. In plaats van meerdere pannen op het vuur zetten, kan je ook kiezen voor een heerlijk eenpansgerecht van bijvoorbeeld The Curry Guy.

4. Koken voor een weeshuis

Energie besparen kan ook met mealpreppen. Hierbij kook je in een keer voor meerdere dagen. Zo kan je maaltijden invriezen en ontdooien wanneer je ze nodig hebt. Het opwarmen van de gerechten kost minder energie dan dat je ze opnieuw moet bereiden. Naast energie, bespaar je met mealpreppen ook nog eens veel tijd. Win-win!

meal prep

5. Van koud naar warm en andersom

Heb je gelijk voor de hele week gekookt of gewoon een portie over? Handig om in te vriezen! Door je gerecht eerst volledig af te laten koelen voor je het in de vriezer stopt kan je energie besparen. Haal het vervolgens op tijd uit je vriezer zodat het op kamertemperatuur kan ontdooien voordat je het weer opwarmt.

6. Creatief in de keuken

Kook je op gas? Gebruik eens wat anders dan je fornuis. Met een elektrische grillplaat, slowcooker, airfryer of oven kan je ook heel wat gerechten bereiden. Zeker wanneer je zonnepanelen op je dakpannen hebt liggen is het momenteel aantrekkelijker om elektriciteit in plaats van gas te verbruiken. Wist je bijvoorbeeld dat je een eitje ook in de airfryer kunt bereiden?

Heb je nog meer tips om energie te besparen? Laat het ons weten!