categorieën


Meer braadbaas


Leestijd: 3 minuten

Hoe onderhoud ik mijn houten snijplank?

Houten snijplanken zijn prachtig, maar hebben wel de juiste verzorging nodig. Met het juiste onderhoud heb je jaren plezier van je houten snijplank. 🙌

Je houten snijplank is niet zomaar een keukengerei; het is een pronkstuk dat met de juiste zorg jarenlang meegaat. Hout is mooi, duurzaam en natuurlijk, maar heeft wel wat extra liefde nodig. Hier lees je onze tips om je snijplank in topconditie te houden. 🪵


De voor- en nadelen van een houten snijplank

Een houten snijplank is niet alleen een lust voor het oog, maar ook robuust en natuurlijk. Ze zijn zacht voor je messen, waardoor deze langer scherp blijven. Bovendien heeft hout van nature een antibacteriële werking. Hout bevat chemische verbindingen die een groot deel van de bacteriën doden. Daarnaast openen de groeven die in het hout ontstaan zichzelf, waardoor je gemakkelijk alle viezigheid en bacteriën van de snijplank wast. 

Het nadeel van hout is dat het uitzet of krimpt door vocht en temperatuurverschillen. Hierdoor kunnen er scheuren en kieren ontstaan of kan je plank zelfs kromtrekken. Om dit te voorkomen is het belangrijk om je houten snijplank goed te onderhouden. In deze blog vertellen we je hoe je dit het beste kunt doen.

Houten snijplank onderhouden

Houten snijplank oliën

Om je snijplank in topconditie te houden, is het belangrijk om deze voor gebruik in te oliën. Wanneer het hout is doordrenkt met olie, sluit het zich af en creëert het een beschermlaag op je plank. Gebruik voor het inoliën speciale onderhoudsolie van Butler of Skottsberg. Als alternatief kun je ook arachideolie of druivenpitolie gebruiken. Olijfolie is een slechte keuze omdat je snijplank hier plakkerig van wordt. 

Giet een beetje olie op je snijplank en wrijf dit aan alle kanten goed uit met een stuk keukenpapier of een schone vaatdoek. Laat de olie enkele uren goed intrekken. Herhaal het proces net zo lang totdat het hout geen olie meer opneemt. Nu is je plank goed verzadigd en klaar voor gebruik.

 

Houten snijplank schoonmaken

Een houten snijplank maak je eenvoudig schoon met warm water. Reinig je plank met een vochtige doek, afwasborstel of spons en droog deze daarna goed af. Houd je snijplank niet te lang onder de kraan en leg hem nooit in water. Van de vaatwasser moet je houten snijplank al helemaal niets hebben. Droog en bewaar je snijplank niet in de zon, vlak bij de verwarming of naast het fornuis. Door de warmte kan het hout namelijk gaan werken waardoor je plank scheurt of krom trekt. 

Houten snijplank onderhouden

Grote schoonmaak 

Is je snijplank toe aan een grote schoonmaakbeurt? Gebruik dan citroen, zout en een schone, vochtige vaatdoek.
  1. Knijp eerst een citroen uit over de snijplank en strooi hierop wat zout.
  2. Pak een schone, vochtige doek en wrijf hiermee het zout en citroensap over de plank. 
  3. Laat het geheel een half uurtje intrekken. 
  4. Spoel de snijplank vervolgens af met warm water en laat deze goed en rustig drogen.

Je houten snijplank is nu weer brandschoon en klaar om opnieuw ingeolied te worden!

Tussentijds onderhoud 

Om ervoor te zorgen dat je snijplank mooi blijft, is het belangrijk dat deze verzadigd is met olie. Wanneer je een snijplank gebruikt en schoonmaakt, wordt er steeds wat olie aan je plank onttrokken. Zie je schrale plekken of voelt je plank droog? Dan is het tijd om opnieuw een laagje olie aan te brengen. Door goed voor je houten snijplank te zorgen heb je er namelijk het langste plezier van. 

Houten snijplank onderhouden door deze in te oliën

Toch scheurtjes of krom?  

Zijn er toch scheurtjes ontstaan of is je houten snijplank kromgetrokken? Geen paniek, een houten plank kan zichzelf herstellen! Zorg ervoor dat je plank goed droog is en olie hem vervolgens opnieuw in. Herhaal dit net zo lang totdat je plank geen olie meer opneemt. Laat je plank nu een dag rusten. Vaak trekken de scheurtjes vanzelf weer dicht en wordt je plank weer recht.  


Zo, nu weet je precies hoe je een houten snijplank moet onderhouden. Ben je op zoek naar een nieuwe houten snijplank of goede olie? Bekijk dan hier ons aanbod.