categorieën


Meer braadbaas


Leestijd: 3 minuten

In de spotlight: de raspen van Microplane 🍊

Handig om koekjes en kaas te raspen! De raspen van Microplane behoren tot de scherpste in de keuken en zijn er in allerlei soorten en maten. Maak je eigen kaneelpoeder met een zester of rasp chocoladekrullen met een schaaf.

De raspen van Microplane zijn de favoriete keukentool van menig chef. Doordat deze raspen als enige lasergesneden zijn, staan ze bekend om hun scherpte, precisie en veelzijdigheid. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over Microplane. 

Van de werkplaats naar de keuken

De originele Microplane was nooit bedoeld voor in de keuken. De rasp is namelijk oorspronkelijk ontworpen voor houtbewerking. Tijdens het maken van een sinaasappelcake ontdekte een Amerikaanse vrouw in 1994 een hele andere toepassing. Doordat ze niet tevreden was met haar eigen keukenrasp ging ze in de gereedschapskist van haar man op zoek naar wat beters. Zo ontdekte ze dat de Microplane rasp perfect was voor het zesten van een sinaasappel. Ze was zelfs zo enthousiast dat ze een brief schreef aan Microplane. Tegenwoordig zijn de raspen van Microplane bij menig chef niet meer weg te denken uit de keuken. 

Microplane raspen

Alle bladen voor de raspen worden nog steeds in Amerika geproduceerd. De raspen worden sinds 2007 wel geassembleerd in Mexico. Door de unieke lasertechniek zijn de bladen van Microplane vlijm- en vlijmscherp. Ze zijn gemaakt van rvs waardoor de mesjes hun scherpte behouden, overdreven veel kracht zetten is overbodig. Je raspt er eenvoudig ingrediënten mee zonder deze te scheuren of kapot te drukken. Daarnaast zorgt het ergonomische anti-slip handvat ervoor dat de raspen lekker in de hand liggen.

Gourmet Ribbon Rasp van Microplane is perfect voor chocoladekrullen

De soorten en maten op een rij

De raspen van Microplane zijn er in allerlei soorten en maten. Elke rasp heeft zo zijn eigen voordelen. Doordat een zester heel precies werkt is deze perfect om de schil van citrusvruchten te raspen zonder dat je het witte bittere gedeelte meeneemt. Met de medium ribbon rasp daarentegen creëer je dunne stroken waardoor deze rasp geschikt is voor kazen, chocolade of wortel. De extra grove rasp is daarnaast weer ideaal voor koude boter, aardappelen en koolsoorten. 

  • Rasp Premium Zester: Dit is waarschijnlijk de bekendste rasp van Microplane. De zester heeft een ultrafijn blad wat hem ideaal maakt voor het raspen van de schil van citrusvruchten zonder dat je het witte bittere gedeelte meeneemt. Wij hebben hem in 9 te gekke kleuren, dus er is er altijd wel één die bij jouw keuken matched!
  • Rasp Fijn Gourmet: Deze rasp is onder andere perfect voor het fijn raspen van kaneel, nootmuskaat, Parmezaanse kaas en chocolade. 
  • Rasp Grof Gourmet: Met deze rasp, schaaf je eenvoudig kleine ingrediënten zoals noten, gember en knoflook. Ook voor harde en zachte kazen is dit een ideale rasp.
  • Rasp Extra Grof Gourmet: Dit is een zeer grove rasp waarmee je eenvoudig kool- of wortelsalade maakt. Ideaal dus voor grote groenten, aardappelen of appels.
  • Schaaf Groot Gourmet: Met deze schaaf creëer je brede dunne chips. Hierdoor is hij ideaal voor groenten zoals courgette, komkommer of pompoen. Truffel, chocolade en harde kazen schaaf je hiermee ook eenvoudig. 
  • Rasp Medium Ribbon Gourmet: De rasp is eigenlijk ideaal voor alle soorten groenten en fruit. Hij snijdt als een mes door boter en zorgt ervoor dat je perfecte linten of krullen maakt zonder al te veel inspanning.  
  • Rasp Houder Gourmet: Deze houder past op alle raspen uit de Gourmet serie. Hij beschermt je vingers en zorgt ervoor dat je veilig en snel kunt raspen.

Verschillende kleuren van zester van Microplane

Reiniging en onderhoud

Raspen kunnen nogal moeilijk zijn om schoon te maken. Gelukkig mogen de raspen van Microplane gewoon in de vaatwasser! Doordat de bladen gemaakt zijn van rvs behouden de mesjes hun scherpte. Ook de rasphouder mag in de vaatwasser. Na een rondje in de vaatwasser, schuif je de meegeleverde beschermkap weer op de rasp en berg je deze veilig op in de la. 

Bij Braadbaas zijn we in ieder geval dol op de raspen van Microplane. Scherper vind je ze niet en ze komen altijd goed van pas. Een Microplane rasp of zester schaf je aan voor het leven! 😎