categorieën


Meer braadbaas


Braadbaas BBQ week – Tot 25% korting!
Braadbaas BBQ week – Tot 25% korting!

Leestijd: 2 minuten

Je bord altijd perfect opmaken in deze 4 stappen

Je bord is de plek waar alles samenkomt. Het is de eindbestemming van al jouw kleurrijke en smaakvolle ingrediënten. Wanneer je bord mooi is opgemaakt, draagt dit bij aan de smaakbeleving van je gerecht. Haal daarom de kunstenaar in jezelf naar boven en maak in vier stappen van elk bord een feestje. 🎨

Stap 1: Kleur en contrast

Bij het opmaken van je borden is het belangrijk om gebruik te maken van verschillende kleuren, maten en texturen. Zorg daarom bij het kiezen van je ingrediënten voor een goede balans. Contrasterende kleuren trekken de aandacht en maken je gerechten visueel aantrekkelijk. Zo komt bijvoorbeeld de rode kleur van carpaccio het beste tot zijn recht in combinatie met groene sla. Kijk daarnaast ook welke kleur, grootte en vorm bord het beste past bij je gerecht. 

 

Stap 2: De fundering

Nadat je hebt bepaald welke ingrediënten er op je bord komen te liggen is het tijd om de fundering aan te leggen. De fundering vormt de ondergrond van je gerecht, je kunt deze op verschillende manieren creëren. Voor droge ingrediënten zoals poeders of kruiden kun je het beste een bordstencil gebruiken om unieke vormen te maken. Een garneerfles is daarnaast weer ideaal voor het presenteren van dunnere sauzen, dressings of oliën. Maak het jezelf gemakkelijk met een draaiplateau en teken druppels, cirkels of lijnen uit de losse pols. Is je saus wat dikker of heb je een gladde puree? Gebruik dan een scraper voor een mooi patroon op je bord.

Stap 3: Ga de hoogte in

Nu de fundering staat, kun je de rest van je gerecht gaan opbouwen. Denk bij het opmaken van je bord in lagen, structuren en vormen. Stapel verschillende ingrediënten op elkaar of laat ze tegen elkaar aanleunen. Tover je risotto, steak tartaar of dikke puree om in ronde torens met behulp van garneerringen en maak van je pudding, mousse of ijs de perfecte ovale bollen met quenelle-lepels. Werk in lagen en bouw je gerecht van onder naar boven op. Let op dat je niet overdrijft met je bouwwerk, je wilt tenslotte niet dat je gerecht onderweg naar de tafel instort.

Stap 4: Finishing touch

De laatste stap voor het perfect opmaken van je bord is de finishing touch, oftewel de garnering. Maak je gerechten helemaal af door er nog wat kruiden overheen te strooien, wat kaas te raspen of door nog wat extra saus toe te voegen. Gebruik een pincet om bijvoorbeeld tuinkers, granaatappelpitjes of eetbare bloemen op de juiste plek te leggen. Zorg er als laatste voor dat je bord mooi schoon is en dan is het tijd om je gerecht te serveren!


Met behulp van deze vier stappen tover je elk gerecht om in een kunstwerk op je bord. De tools van plate-it helpen je om met minimale moeite in de keuken, maximaal effect aan tafel te bereiken. Dus duik de keuken in en ga experimenteren! Wij zijn benieuwd naar het resultaat. Tag @braadbaas op Instagram, Facebook of Tiktok en laat het ons zien. 🙌