Onze favoriete ovenschalen 🔥Voor onze eigen ovenschotel recepten gebruiken we het liefst een keramische ovenschaal zoals de ovenschaal Appolia van Peugeot. Keramiek zorgt er namelijk voor dat je gerechten tot in het midden langzaam en gelijkmatig garen. Daarnaast houdt het de warmte goed vast waardoor je ovenschotel op tafel nog tot 30 minuten warm blijft. De ovenschalen van Peugeot zijn bestand tegen temperaturen van -25°C tot 250°C en mogen in de oven, magnetron, vriezer en vaatwasser. Naast ovenschotel recepten, zijn de schalen ook perfect voor aardappelgratins, visfilets of desserts.Nacho ovenschotelChips als avondeten, wie wil dat nou niet? Met deze hartige nacho ovenschotel tover je een echt feestmaal op tafel. Heerlijk als avondeten, maar ook top als snack voor bij de borrel.Dit heb je nodig voor 4 personen:1 zak tortillachips300 gr rundergehakt200 gr zwarte bonen (uit blik)300 gr maïs (uit blik)1 ui, fijngehakt2 teentjes knoflook, fijngehakt1 rode paprika, in blokjes1 groene jalapeño peper, fijngehakt100 gr geraspte cheddar kaas1 tl gemalen komijn1 tl paprikapoeder2 bosuitjes, in ringenZout en peper naar smaakLekker met zure room en guacamoleVerwarm de oven voor op 180°C. Verhit een beetje olie in een pan en bak het rundergehakt tot het bruin is. Voeg de fijngehakte ui en knoflook toe en bak even mee. Voeg hierna de paprika, bonen, maïs, jalapeño en kruiden toe. Laat het mengsel sudderen tot alle ingrediënten goed zijn verwarmd. Verdeel een eerste laag tortillachips over de bodem van je ovenschaal. Verdeel hier overheen een laag van het gehaktmengsel en top deze af met wat kaas. Herhaal de lagen met de resterende tortillachips, het gehaktmengsel en de kaas. Bak de nacho ovenschotel in de voorverwarmde oven voor ongeveer 15-20 minuten, of totdat de kaas volledig is gesmolten en bubbelt. Top de nacho ovenschotel af met een lepel guacamole en zure room en garneer met de gehakte bosui.Zoete aardappel ovenschotelZoete aardappel is niet alleen heel erg lekker, maar ook supergezond! Zoete aardappel is namelijk rijk aan vezels, kalium en vitamines.Dit heb je nodig voor 4 personen:3 grote zoete aardappelen, geschild en in dunne plakjes500 gr kipfilet, in blokjes1 rode ui, fijngehakt2 teentjes knoflook, fijngehakt2 paprika’s, in blokjes1 courgette, in plakjes1 blik (400 gr) tomatenblokjes1 tl paprikapoeder1 tl komijnpoeder1 tl gedroogde oreganoZout en peper naar smaak100 gr feta kaas50 gr ongezouten amandelen, fijngehaktVerwarm de oven voor op 200°C. Giet een scheutje olie in een pan en bak de kipblokjes tot ze goudbruin zijn. Voeg hierna de ui en knoflook toe en bak vervolgens de paprika’s en courgette mee. Na 5 minuten kun je de tomatenblokjes, paprikapoeder, komijnpoeder, oregano, zout en peper toevoegen. Laat het mengsel voor 10 minuten op laag vuur sudderen zodat alle smaken goed kunnen vermengen. Hierna is het tijd om de ovenschotel op te bouwen. Begin met een laag zoete aardappelplakjes op de bodem. Schep hierop een deel van het kip-groentenmengsel. Herhaal deze laagjes en eindig met een laag zoete aardappel. Top de ovenschotel af met wat verkruimelde feta en de fijngehakte amandelen. Bak de ovenschotel in de voorverwarmde oven voor ongeveer 30-35 minuten.Vegetarische ovenschotelDeze vegetarische ovenschotel is een kleurrijke verrassing die rijk is aan smaak en textuur. Het perfecte gerecht voor een voedzame en lekkere maaltijd.Dit heb je nodig voor 4 personen:4 grote aardappelen, geschild en in dunne plakjes1 courgette, in dunne plakjes1 aubergine, in dunne plakjes2 rode paprika's, in reepjes1 gele paprika, in reepjes1 grote ui, in dunne ringen3 teentjes knoflook, fijngehakt200 gr geraspte kaas1 tl gedroogde oregano1 tl paprikapoederZout en peper naar smaakOlijfolieVerwarm de oven voor op 200°C. Gril de courgette, aubergine, paprika’s en ui kort in een grillpan met een beetje olie tot ze licht gebruind en iets zachter zijn geworden. Meng in een kom de aardappelschijfjes met olijfolie, paprikapoeder, gedroogde oregano, zout en peper. Bedek de bodem van een ovenschaal met de aardappelschijfjes. Verdeel daaroverheen een laag van de gegrilde groente. Herhaal deze laagjes en eindig met een laag aardappelschijfjes. Strooi hier overheen de geraspte kaas en schuif de vegetarische ovenschotel voor 35-40 minuten in de voorverwarmde oven.Ga je een van onze ovenschotel recepten uitproberen? Lekker chef! Deel vooral je creatie met ons via Instagram of Facebook, vinden we leuk! 🙌