categorieën


Meer braadbaas


Gepofte kastanjes uit de oven 🍂

De geur van de herfst, met gepofte kastanjes! 🐿

1

ingrediënten

25

minuten

120

calorieën

Aan de slag!

Zo rond de maand oktober begint het binnenseizoen weer. We zoeken de warmte en gezelligheid op bij elkaar aan tafel of voor de haard. Om die gezellige herfstsfeer te creëren en te genieten van een gezonde snack, maak je gepofte kastanjes uit de oven! Je kunt kastanjes in de supermarkt kopen, maar het is veel leuker om op zoek te gaan naar tamme kastanjes in het bos. De rokerige geur die je huis vult bij het poffen van kastanjes, staat ongekend symbool voor de gezelligheid van de herfst.

 

Zo maak je het:

  1. Koop tamme kastanjes in de supermarkt of ga in het bos zelf op zoek. Let bij het zoeken op het volgende: de kastanje moet een mooie glanzende en onbeschadigde schil hebben. Je mag de noot niet horen rammelen als je schudt, de kastanje moet stevig en zwaar aanvoelen. Oudere kastanjes zijn droog en niet lekker, dus probeer ze zo vers mogelijk te vinden. Heb je goede kastanjes gevonden? Controleer dan nog even of er geen klein rond gaatje in de schil zit. Als er een gaatje in zit, gooi de kastanje dan weg. Dit gaatje wordt gemaakt door een klein wormpje wat ook zin heeft in kastanjes.. en deze worm was er eerder dan jij dus back in line!
  2. Verwarm de oven voor op 200°C. 
  3. Maak de kastanjes ondertussen een beetje schoon met een lichtvochtige doek.
  4. Snij aan de bolle kant van de kastanje een inkerving in de vorm van een kruisje. Als je dit niet doet, kan de kastanje net als popcorn gaan ploffen. Kastanjes zijn groter en harder dan popcorn en je wilt deze nootjes niet laten ploffen in je oven!
  5. Leg de kastanjes op een bakplaat met bakpapier of siliconen bakmat en rooster ze voor 20 minuten in de oven. Als de binnenkant zacht is, zijn ze klaar.
  6. Haal de kastanjes uit de oven en laat ze even afkoelen op een keukendoek. Er kan wat vocht uitdruipen, wat door de doek opgenomen wordt.
  7. Als de kastanjes nog lauwwarm zijn, kun je ze gaan pellen. Bij een verse kastanje komt de schil makkelijk los, bij een oudere kastanje zal het moeilijker gaan. Verwijder zowel de hardere buitenste schil als het dunnere (bittere) velletje. Voor het schillen kun je het beste een scherp aardappelschilmesje gebruiken.
  8. Serveer de kastanjes aan tafel bijvoorbeeld in een gietijzeren skillet of kruip onder een kleedje en eet de gepofte kastanjes als gezonde snack! 🦦

 

Tip

Voeg de gepofte kastanjes ook eens toe als bijgerecht, bij een stoofpotje of wildgerecht.

 

Ingesneden tamme kastanjes om te poffen

Bekijk de materialen

Ingrediënten

4 tot 5 personen

Gepofte kastanjes

  • 450 gram tamme kastanjes