categorieën


Meer braadbaas


Leestijd: 4 minuten

Van gas naar inductie? Hier moet je op letten.

Wil je van koken op gas naar koken op inductie? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten.

Van gas naar inductie.. een korte uitleg.

Wij krijgen regelmatig de vraag of pannen op inductie te gebruiken zijn, nadat ze zijn gebruikt op een gasfornuis. In dit artikel vertellen we wat je moet weten als je eraan denkt om van gas naar inductie te gaan. 

Waarom van gas naar inductie?

In Nederland gaan we in gestaag tempo van het gas af. Als je een nieuwbouwhuis koopt krijg je niet eens de keuze meer, want gas is dan geen optie. Wij vinden dit een goede ontwikkeling, want naast het duurzame aspect is het ook veiliger. We zetten hieronder de belangrijkste voordelen om van gas naar inductie te gaan voor je op een rijtje.

Is koken op inductie veiliger?

Bij het koken op gas is er altijd een risico op gaslekkages en open vlammen. Als je op gas hebt gekookt weet je dat er weleens een beetje vet uit de pan kan springen. Dat vet kan vlam vatten en je hele keuken in de fik zetten. Oké.. we overdrijven wat, maar er is zeker brandgevaar. De magneet in inductiekookplaten daarentegen verwarmen de pannen direct, waardoor de kans op ongelukken en brand aanzienlijk wordt verminderd. Bovendien koelen inductiekookplaten direct af nadat de pan is verwijderd, waardoor er minder risico is op brandwonden.

Inductiekookplaat

Is koken op inductie goedkoper?

Het eerlijke verhaal is natuurlijk dat het aanschaffen van een inductieplaat best wel prijzig is. Je moet vaak ook een andere aansluiting laten aanleggen in je meterkast en dan moet er ook nog een kabel worden getrokken naar je keuken. Kortom, van gas naar inductie vergt best een initiële investering.

Ga je die investering terugverdienen? Ja, met een beetje geduld ga je dat zeker. Op de lange termijn is een inductieplaat namelijk goedkoper in gebruik. Elektriciteit is goedkoper dan gas en dat verschil zal de komende jaren alleen maar groeien.

Daarnaast zijn inductiekookplaten ook uiterst efficiënt omdat ze de warmte direct in de pan genereren. Ze verliezen hierbij minder energie aan de omgeving, in tegenstelling tot gasfornuizen waarbij een aanzienlijke hoeveelheid warmte verloren gaat in de keuken. Door efficiënter gebruik van energie kunnen inductiekookplaten dus tijd en geld besparen op je energierekening.

Is koken op inductie beter voor het milieu?

Als je van gas naar inductie gaat is dat niet alleen goed voor de portemonnee, je scoort er ook nog eens dikke karmapunten mee. Het gebruik van inductie vermindert de uitstoot van broeikasgassen, omdat het efficiënter en energiezuiniger is dan koken op gas. Bovendien zijn er geen verbrandingsgassen of rook die vrijkomen bij het koken op inductie, wat zorgt voor schonere binnenlucht.

Je hebt misschien verhalen gehoord rond het feit dat inductieplaten slecht zouden zijn voor je immuunsysteem, vanwege de magnetische velden. Wees gerust, want deze claims zijn nooit onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek. Een inductieplaat is dus niet schadelijk voor je gezondheid. 

Een inductieplaat is goed schoon te houden.

Naast bovenstaande redenen, zijn er nog een aantal fijne bijkomstigheden als je van gas naar inductie overstapt. Inductiekookplaten zijn eenvoudig te bedienen en schoon te maken. Met aanraakgevoelige bedieningsknoppen en een vlak oppervlak zonder branders of gasroosters is het reinigen van een inductiekookplaat een fluitje van een cent. Er zijn geen branders of gasleidingen om schoon te maken, en eventuele gemorste etensresten kunnen eenvoudig worden weggeveegd.

Waar moet je op letten als je van gas naar inductie gaat?

Voordat je een inductieplaat aanschaft is het verstandig om een expert te vragen of jouw huis überhaupt wel geschikt is voor inductie. Er moet namelijk een nieuwe groep worden aangemaakt in je meterkast en daarbij wordt een kabel gelegd naar je keuken. Het is niet altijd mogelijk om deze kabel te leggen, dus laat dat eerst beoordelen.

Moet je wennen aan koken op inductie?

Je zal ongetwijfeld even moeten wennen aan het koken op inductie. Je pan warmt namelijk veel sneller op dan op een gasfornuis, dit kan ervoor zorgen dat jouw eerste paar kooksessies uitlopen op een ramp. Daarnaast zitten er vaak ook verschillende functies op een inductiekookplaat, zoals een schoonmaakfunctie. Lees je daarom vooraf even goed in. Let op; er zit soms ook een boosterfunctie op een inductieplaat. Dit klinkt leuk, maar veel pannen vinden dit niet fijn. Er komt dan plots zoveel vermogen uit je inductieplaat, waardoor je pan veel te snel veel te heet kan worden en krom kan trekken. De 7-laags pannen van Demeyere zijn wel sterk genoeg voor de booster. Echter, wij adviseren altijd om de boosterfunctie te vermijden. Better safe than sorry!

Demeyere pannenset 3-delig Silver 7

Moet je nieuwe pannen aanschaffen?

Wanneer je ervoor kiest om van gas naar inductie te gaan, kies je er in de meeste gevallen ook voor om nieuwe pannen aan te schaffen. Dit komt omdat pannen die zijn gebruikt op gas, bijna altijd licht krom zijn getrokken door de hitte. Hierdoor kan de pan geen volledig contact maken met het vlakke magnetische oppervlak van de inductieplaat. Als je de 7-laags pannen van Demeyere hebt óf pannen van gietijzer, dan is er kans dat deze het wel nog goed doen op inductie. Wij zeggen; altijd even testen alvorens je een nieuwe pannenset koopt. Je merkt snel genoeg of de pannen nog goed werken.

 

Wil je meer informatie over nieuwe pannen of pannensets, kom dan gerust langs in onze winkel of neem contact met ons op. Wil je goed geholpen worden bij het kiezen van een nieuwe keuken en inductieplaat, bezoek dan eens onze vrienden van SmartDesign Keukenstudio!