categorieën


Meer braadbaas


t/m 14 juni 25% Kassakorting op alles van Forged!
t/m 14 juni 25% Kassakorting op alles van Forged!
Lees alles over pannen

Pannen voor downdraft afzuigsystemen

Heb jij een Bora of andere kookplaat met geïntegreerd afzuigsysteem? Dan merk je wellicht dat de dampen en geuren wat moeilijker worden weggezogen dan met een gewone afzuigkap. Wij geven je de voor- en nadelen van zo’n afzuigsysteem en stellen je ook graag voor aan de downdraft pannen van DUCQ.

Downdraft afzuigsysteem

Voordat we dieper ingaan op de pannen van DUCQ, laten we eerst eens kijken naar wat downdraft afzuigsystemen precies zijn. Het downdraft afzuigsysteem is een revolutionaire technologie die speciaal is ontworpen om dampen, geuren en vet effectief af te voeren tijdens het koken.

Het systeem zuigt de vervuilde lucht naar beneden, rechtstreeks vanuit de kookplaat, en voert deze af naar een ventilatiekanaal onder de vloer of naar buiten via een externe afvoer. De lucht wordt door meerdere filters gevoerd om vet en geurdeeltjes te verwijderen voordat deze wordt gerecirculeerd in de keuken of naar buiten wordt afgevoerd.

BORA kookplaat


Voordelen van downdraft afzuigsystemen

In tegenstelling tot traditionele afzuigkappen die zich boven het fornuis bevinden, zijn downdraft pannen geïntegreerd in het kookoppervlak zelf. Dit biedt niet alleen een esthetisch voordeel, maar maakt ook ruimte vrij boven het fornuis, waardoor je keuken een ruimtelijker gevoel krijgt.

Een Bora of ander downdraft afzuigsysteem is makkelijk schoon te maken. De beschermkap kan makkelijk worden verwijderd en schoongemaakt. Het filter is makkelijk te vervangen en je hebt geen vieze vette randen en oppervlakken zoals bij een afzuigkap.


Nadelen van downdraft afzuigsystemen

Zoals je weet, stijgen dampen en geuren op. Ze willen naar boven toe! Dit betekent dus ook dat de afzuiging in een afzuigkap minder sterk hoeft te zijn dan de afzuiging in een downdraft afzuigsysteem. Wat jij daarvan merkt? Lawaai! Een downdraft afzuigsysteem moet veel harder werken om dampen en geuren af te voeren dan een afzuigkap. Tijdens het koken zul je dus veel meer geluid horen van een downdraft afzuigsysteem dan van een afzuigkap.

Ben je een knoeierd? Dan heeft zo’n downdraft afzuigsysteem nog een tweede nadeel. Jouw etensresten en spetters belanden namelijk op of in het afzuigfilter. Wij vinden het toch vervelend om steeds weer die kap van het filter eraf te moeten halen om stukjes kip en doperwten eruit te vissen.


Downdraft pannen van DUCQ

Het Nederlandse DUCQ heeft goed nagedacht over de ontwikkelingen in afzuigland. Zij hebben een speciale pannenlijn ontwikkeld voor downdraft afzuigsystemen. Of beter gezegd, speciale deksels.

Bij traditionele deksels zit het stoomgat namelijk aan de bovenkant, wat logisch is omdat condens ook naar boven toe afgezogen wordt. Maar wanneer de afzuiging in de kookplaat is verwerkt, zoals bij de Bora kookplaten, is dat niet de juiste plek. Daarom heeft DUCQ een uniek deksel ontwikkeld dat afzuigen aan de zijkant mogelijk maakt. De speciale deksels hebben een siliconen ring die er tijdens het koken voor zorgt dat de deksel op zijn plaats blijft én de dampen in de pan via een uitsparing aan de zijkant wordt afgezogen. Een extra voordeel hiervan is dat dankzij deze uitsparing ook het afgieten makkelijker wordt. 

DUCQ downdraft pannen

De pannen zelf bestaan uit drie lagen: inductie staal aan de buitenzijde, roestvrij staal aan de binnenzijde en een aluminium tussenlaag. Deze lagen zorgen er niet alleen voor dat de warmte goed verdeeld wordt, maar maken ook dat de pan prettig vasthoudt zonder dat deze te zwaar is. Saillant detail; voor extra kookgemak staat er een duidelijke maataanduiding op de matte rvs binnenzijde.


Heb jij een downdraft afzuigsysteem en ben je op zoek naar een fijne pannenset? Denk dan eens aan de 4-delige pannenset of 6-delige pannenset van DUCQ.