categorieën


Meer braadbaas


t/m 14 juni 25% Kassakorting op alles van Forged!
t/m 14 juni 25% Kassakorting op alles van Forged!

Kip aan het spit

Naar recept van @michael_backyardbbq  🍗

10

ingrediënten

Heel veel

minuten

443

calorieën

"Voor deze heerlijke kip aan het spit moet je een paar dagen uittrekken, maar geloof me beter ga je het niet krijgen." - Michael

Aan de slag!

 1. Eerst gaan we de kip nat pekelen. Ik heb hier een kant en klare pekel voor gebruikt en de kip hier voor 24 uur in laten weken.
 2. Na 24 uur halen we hem uit het pekelbad om hem vervolgens 24 uur te laten drogen in de koelkast. Dit doe je het liefst rechtop op een rooster zodat het vocht weg kan lopen. 
 3. Na 24 uur drogen gaan we de kip opbinden. Zo kan er niets gaan hangen tijdens het draaien op het spit. 
 4. Nu gaan we de 4 eetlepels roomboter vermengen met 4 eetlepels rub. We gaan letterlijk onder de huid van de kip kruipen! Dit doe je door je vinger tussen het huid en vlees te steken, doe dit wel voorzichtig zodat de huid niet gaat scheuren. 
 5. Breng nu het boter/rub mengsel overal aan waar je kan komen. Gebruik hiervoor een bakkwastje of gewoon je vinger. Vervolgens smeer je aan de buitenkant een dun laagje olijfolie en gebruik je het restant van de rub om de buitenkant te bedekken. 
 6. Nu laten we de kip een nacht in de rub rusten, zodat deze lekker kan intrekken.
 7. De volgende dag beginnen we met alle groenten grof te snijden. Deze gaan straks in een bak onder de kip zodat het vet van de kip in de bak met groenten druipt.
 8. Rijg je kip aan het spit en steek de Meater in de borst. We stoken de BBQ op met directe hitte en gaan voor een temperatuur van 150°C. Als de juiste temperatuur bereikt is doen we 1 of 2 blokjes kersenhout tussen de kolen voor een lekkere rooksmaak. 
 9. We plaatsen de bak met groenten voor ongeveer de helft onder de kip.
 10. Meet na 45 minuten met je thermometer de borst en de vleugels, deze dienen op de borst 70°C en op de vleugels 85°C te zijn.
 11. Indien deze nog niet bereikt zijn, maar er al wel tegenaan zitten kun je nu ook de lekkere saus gebruiken om de kip mee in te smeren. Doe je dit voordat de kerntemperatuur bereikt is, dan krijg je een sticky saus. 
 12. Wanneer alles klaar is doe je wat peper over de groenten. Laat de kip 10 minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Eet smakelijk!

Tip

Gaat jouw hart sneller kloppen van dit recept? Bekijk dan ook de andere recepten van Michael op zijn Instagram @michael_backyardbbq

 

  Bekijk de materialen

  Ingrediënten

  Voor 4 personen

  • 1 hele kip van goede kwaliteit 
  • 4 el ongezouten roomboter (op kamertemperatuur) 
  • 8 el Fools Gold rub van Angus & Oink
  • Glazed & Confused saus van Angus & Oink
  • Olijfolie extra vierge 
  Groenten
  • 1 courgette 
  • 1 aubergine 
  • 4 sjalotten 
  • 1 zak krieltjes 
  • Olijfolie extra vierge 
  • Eventueel wat sla