categorieën


Meer braadbaas


Lees alles over messen

Messen slijpen met HORL®

Heb jij de messenslijper van HORL® al naast je messenblok staan? Met deze handige tool zijn je messen in no-time weer zo scherp als nieuw. In deze blog lees je alles over het ontstaan van HORL®, hoe de messenslijpers geproduceerd worden en hoe je ze het beste gebruikt.

Baanbrekende ideeën over messen slijpen

HORL® is gevestigd in het Duitse Freiburg, vlakbij het Zwarte Woud. Otmar Horl was zijn botte mes zat en ging op zoek naar een oplossing. Door zijn kennis over werktuigbouwkunde wist hij al veel over messen en materialen. Hij bedacht verschillende concepten om thuis gemakkelijk je messen te slijpen. Zoon Timo sloot aan bij het doorontwikkelen van deze concepten tot een volwaardig product.

Verschillende generaties

In 2016 openden de twee een online shop. Hun eerste succesvolle beurs in Freiburg smaakte na alle positieve reacties tot meer. HORL® groeide door en door. Eind 2017 besloten vader en zoon al hun tijd en energie te steken in het bedrijf. Inmiddels is HORL® verkrijgbaar in wel 35 landen.

Zoek de verschillen

HORL® heeft verschillendemessenslijpers ontwikkeld. 

De HORL® 2 Cruise is gemaakt van beukenhout. Voor een mooie afwerking is het hout en het logo geverfd. Deze slijpset heeft een slijphoek van 20 graden, dit is een goede basis voor Westerse messen. De diamanten slijpschijf en de RVS aanzetschijf zijn niet verwisselbaar.

De HORL® 2 is gemaakt van eikenhout of walnoothout. Deze variant heeft twee slijphoeken, waardoor die geschikt is voor Japanse en Westerse messen. De diamanten slijpsteen en de keramische aanzetschijf zijn verwisselbaar. 

De HORL® 2 Pro heeft een RVS behuizing. Deze messenslijper heeft een slijphoek van 15 en 20 graden, geschikt voor Japanse en Westerse messen. De diamanten slijpschijf en de keramische aanzetschijf zijn verwisselbaar. Het systeem van de HORL® 2 Pro slijpt drie keer sneller dan de andere messenslijpers van HORL®. 

Hoe gebruik ik de HORL®?

De HORL® is een van de makkelijkste tools om jouw messen te slijpen. De volgende stappen helpen jou op weg naar een vlijmscherp mes. 

  1. Kies voor de slijphoek van 15 of 20 graden en zet het mes tegen de magnetische kant van het blok. Japanse messen zijn over het algemeen in een hoek van 15 graden geslepen, Westerse messen in 20 graden. 
  2. Begin met de diamanten kant van de slijper. Haal deze vloeiend heen en weer langs het gehele mes zonder al te veel druk. Doe dit ongeveer 1 minuut. Als je voor het eerst je mes slijpt, doe het dan 5 minuten. 
  3. Gebruik de keramische kant van de slijper om het mes glad en vlijmscherp te krijgen, dit doe je ongeveer 1 minuut. 
  4. Herhaal dit hierna voor de andere kant van het mes.

Tips & tricks

De volgende tips helpen jou naar een scherper resultaat!

  1. Zorg ervoor dat je mes gedurende het slijpen schoon blijft, zo krijg je het beste resultaat. Gebruik een keukendoek of het HORL® leer om vuil te verwijderen. Doe dit ook als je helemaal klaar bent met slijpen om zo je mes ultiem scherp te krijgen.  
  2. Als je op zoek bent naar nog meer scherpte kan je na het gebruik van de diamantschijf de #3000 en de #6000 uit de premium slijpset gebruiken. Deze schijven hebben een fijnere grit, die jou een nog scherper slijp resultaat geven.

Om je HORL® slijpset goed te kunnen bewaren heeft Braadbaas verschillende houders in het assortiment. Gebruik de slijpsteenhouder om je slijpstenen in op te bergen of steel de show met de HORL® display.

De reis van HORL®

Een HORL® doorloopt vele stappen voordat het bruikbaar is voor messen slijpen.

Dit begint bij de houtkeuze. HORL® gebruikt drie soorten hout; Duits eikenhout, Amerikaans walnoothout of geverfd beukenhout. Bij aanvang gaat dit hout in een droogoven waar het houtvochtgehalte wordt gereduceerd van 12% naar 7%. Na het droogproces wordt het hout tot de gewenste afmetingen gezaagd. 

Na het zagen gaan de blokjes hout de freesmachine in. Hier worden ze gevormd tot messenslijpers en worden de gaten die later nodig zijn alvast geboord. De freesmachine zorgt er ook voor dat de messenslijper een hoek van 15 en 20 graden krijgt, zo kan jij straks perfect je messen slijpen. 

HORL® staat voor kwaliteit en daarom wordt al het hout met de hand geschuurd, gemeten en gecontroleerd. Als dit helemaal klopt krijgt het hout een laklaagje dat de messenslijper beschermt tegen vocht en vuil. De HORL® 2 Cruise krijgt een verflaagje en de HORL® 2 Pro is gemaakt van RVS staal. Het hout krijgt zo ook een mooie glanslaag en dat geeft een echt luxe gevoel.

Als alle onderdelen zijn voorbereid is het tijd om de messenslijper in elkaar te zetten. De messenslijper wordt gegraveerd met het HORL® logo en de ijzeren kern wordt geplaatst. Met een speciale machine wordt exact de juiste hoeveelheid lijm en druk aangebracht zodat jouw messenslijper tot in perfectie in elkaar past.

Het scherpste broodmes

Wist je dat je ook een broodmes kan slijpen met HORL? Gebruik hiervoor niet de magnetische basis, omdat kartelmessen vaak geen slijphoek van 15 of 20 graden hebben. Houdt het mes gewoon in je hand vast. Zorg ervoor dat de slijper alleen de snede van het mes raakt en haal de slijper in een vloeiende beweging langs het mes.

Ga jij ook aan de slijp met HORL®? In deze blog vind jij huis-tuin-en-keuken trucjes om de scherpte van je messen te testen.