categorieën


Meer braadbaas


Lees alles over pannen

How to: Gietijzeren pan inbranden met conditioner

Een gietijzeren pan kan worden behandeld met een natuurlijk olie, maar ook met deze conditioner van The Windmill. In dit artikel leggen we je uit hoe je dat precies doet!

Gietijzeren pan inbranden met conditioner

Als je jouw gietijzeren pan liever wilt inbranden met olie, kun je in dit artikel het stappenplan daarvoor vinden.

Stap 1: schoonmaken

Zorg er na gebruik eerst voor dat de gietijzeren pan goed schoon is voordat je hem gaat inbranden. Ook als de pan nieuw uit de doos komt en je hem direct gaat inbranden, moet je de pan eerst goed schoonmaken! Er kan een beschermlaag aangebracht zijn in de fabriek, om de pan tijdens vervoer en in de winkel te beschermen. Maak de pan schoon met heet water, afwasmiddel en een sponsje. Let op: gebruik alleen afwasmiddel als je de pan daarna gaat inbranden.

Gietijzeren pan schoonmaken

Stap 2: de pan goed drogen

Erg belangrijk.. maak de pan goed droog voordat je verder gaat. Gebruik hiervoor een droge doek of keukenpapier en laat de pan even staan. Zet je pan hierna voor 15 minuten in een voorverwarmde oven of barbecue op 180°C en laat het gietijzer goed heet worden. Op deze manier gaan de poriën van het gietijzer open en kan het vocht verdampen. 

 

Stap 3: eerste keer inbranden

De eerste keer dat je de pan gaat inbranden, smeer je een kleine laag conditioner in de pan terwijl deze nog heet is. Gebruik hiervoor een katoenen doek en breng de conditioner overal in de pan aan (dus ook de opstaande randen). Je kan ook de buitenkant van de pan insmeren. Let op dat je de olie laag niet te dik smeert, want dan hecht het niet.

Zet de gietijzeren pan vervolgens in een voorverwarmde oven en verhit het tot 200°C. Je kan de pan ook op de barbecue of je hittebron zetten. Als je dit binnen doet, zet dan wel je afzuigsysteem aan en zorg voor goede ventilatie. Door de hitte zal de conditioner gaan walmen. Zodra de pan stopt met walmen, kun je het laten afkoelen tot kamertemperatuur.

Gietijzeren pan inbranden

Stap 4: vervolg inbranden

Wanneer de pan helemaal is afgekoeld, spoel je hem af en herhaal je stap 2 en 3 minimaal drie keer. Soms is het beter om dit proces nog wat vaker te herhalen. Je gietijzeren pan zal zwart gaan kleuren, wat bij het inbranden hoort.

Na het inbranden moet je erop letten dat je de pan niet meer met schoonmaakmiddel schoonmaakt. Als je dat wel doet, haal je de ingebrande laag er weer vanaf. Spoel je pan dus alleen met heet water af. Wil je jouw pan goed schoon maken? Herhaal dan de eerste 3 stappen. 

Hoe vaker je deze stap herhaalt, hoe beter het resultaat wordt. De pan kleurt donkerder en donkerder. Wij adviseren om stap 2 en 3 zo'n drie tot vijf maal te herhalen. Na het inbranden is je pan klaar voor gebruik!

Gietijzeren pan inbranden op vuur

Optioneel: inbranden met een natuurlijke olie

Wil je een gietijzeren pan inbranden met een natuurlijke olie? Je leest hier hoe het moet!

Zo lang mogelijk genieten van de patinalaag?

Bewaar geen voedsel in de pan, want er kunnen veranderingen in smaak en/of kleur voorkomen. Daarnaast kan het voedsel ook de patinalaag aantasten of de pan kan gaan roesten. Zeker als je kookt met ingrediënten die een zuur bevatten, zoals tomaten, wijn of citroen, is het belangrijk om de pan van een goede patinalaag te voorzien. De zuren tasten de patinalaag aan, dus als de patinalaag te dun is zal die sneller verdwijnen.

Vond je dit artikel nuttig of heb je zelf ook nog handige tips die het delen waard zijn? Laat het ons weten!