categorieën


Meer braadbaas


Lees alles over pannen

How to: Gietijzeren pan inbranden met olie

Steeds meer mensen kiezen voor een pan zonder anti-aanbaklaag, omdat het een duurzamere keuze is. Eén van de opties als je kiest voor een pan zonder anti-aanbaklaag, is de Cast Iron, oftewel gietijzeren pan. Met het regelmatig inbranden van zo’n pan creëer je een natuurlijke anti-aanbaklaag. Maar hoe doe je dat, zo’n gietijzeren pan inbranden?

Gietijzeren pan inbranden met olie

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je een gietijzeren pan kan inbranden met olie of met een conditioner. In de uitleg hieronder gaan we uit van een natuurlijke olie. Als je jouw gietijzeren pan wilt inbranden met de conditioner van The Windmill, kun je in dit artikel het stappenplan vinden.

Allereerst: gebruik de juiste (natuurlijke) olie!

Een gietijzeren pan inbranden kan met een natuurlijke olie. Het is belangrijk dat je een zuivere olie gebruikt die tegen hoge temperaturen kan. Hieronder de soorten olie die wel geschikt zijn voor het inbranden van een gietijzeren pan.

  • Zonnebloemolie half geraffineerd (rookpunt: 232°C)
  • Rijstolie (rookpunt: 255°C)
  • Koolzaadolie geraffineerd (rookpunt: 242°C)
  • Avocado-olie (rookpunt: 271°C)
  • Arachide olie geraffineerd (rookpunt: 232°C)
  • Inbrandolie van Skottsberg

In het rijtje hieronder staan de soorten olie die niet geschikt zijn voor het inbranden van een gietijzeren pan, omdat ze een lager kookpunt hebben dan nodig is.

  • Extra vierge olijfolie
  • Lijnzaadolie
  • Boter

Hieronder leggen we het inbranden van een gietijzeren pan stapsgewijs aan je uit.

Stap 1: schoonmaken

Zorg er na gebruik eerst voor dat de gietijzeren pan goed schoon is voordat je hem gaat inbranden. Ook als de pan nieuw uit de doos komt en je hem direct gaat inbranden, moet je de pan eerst goed schoonmaken! Er kan een beschermlaag aangebracht zijn in de fabriek, om de pan tijdens vervoer en in de winkel te beschermen. Maak de pan schoon met heet water, afwasmiddel en een sponsje. Let op: gebruik alleen afwasmiddel als je de pan daarna gaat inbranden.

Gietijzeren pannen van Skottsberg

Stap 2: de pan goed drogen

Erg belangrijk.. maak de pan goed droog voordat je verder gaat. Gebruik hiervoor een droge doek of keukenpapier. Zet de pan dan ook nog even op laag vuur om helemaal goed droog te worden. Hierdoor trekken de poriën van de pan goed open en kan al het vocht eruit. Je kan de pan ook 15 minuten in de voorverwarmde oven zetten op 180°C.

Stap 3: eerste keer inbranden

De eerste keer dat je de pan gaat inbranden, smeer je een kleine laag olie in de pan. Doe dit met een keukenpapiertje en breng de olie overal in de pan aan (dus ook de opstaande randen). Je kan ook de buitenkant van de pan insmeren. Let op dat je de olie laag niet te dik smeert, want dan hecht het niet.

Zet de gietijzeren pan vervolgens op middelhoog vuur en laat heet worden. Vergeet niet je afzuigkap aan te zetten, want als de olie heet wordt gaat het roken. De pan zal wat gaan kleuren, dit is heel normaal. Als de olie goed rookt haal je de pan van het vuur en laat je hem afkoelen.

Gietijzeren pan van Skottsberg

Stap 4: vervolg inbranden

Wanneer de pan helemaal is afgekoeld, spoel je hem af en herhaal je stap 3 minimaal vijf keer. Soms is het beter om dit proces nog wat vaker te herhalen. Je gietijzeren pan zal zwart gaan kleuren, wat bij het inbranden hoort. 

Na het inbranden moet je erop letten dat je de pan niet meer met schoonmaakmiddel schoonmaakt. Als je dat wel doet, haal je de ingebrande laag er weer vanaf. Spoel je pan dus alleen met heet water af.

Hoe vaker je deze stap herhaalt, hoe beter het resultaat wordt. De pan kleurt donkerder en donkerder. Wij adviseren je stap 3 zo’n vijf tot acht maal te herhalen.

Gietijzeren pan inbranden op vuur

Optioneel: inbranden met een conditioner

Wil je een gietijzeren pan inbranden met de conditioner van The Windmill? Je leest hier hoe het moet!

Zo lang mogelijk genieten van de patinalaag?

Bewaar geen voedsel in de pan, want er kunnen veranderingen in smaak en/of kleur voorkomen. Daarnaast kan het voedsel ook de patinalaag aantasten of de pan kan gaan roesten. Zeker als je kookt met ingrediënten die een zuur bevatten, zoals tomaten, wijn of citroen, is het belangrijk om de pan van een goede patinalaag te voorzien. De zuren tasten de patinalaag aan, dus als de patinalaag te dun is zal die sneller verdwijnen.

Vond je dit artikel nuttig of heb je zelf ook nog handige tips die het delen waard zijn? Laat het ons weten!