categorieën


Meer braadbaas


Leestijd: 3 minuten

7x heerlijke gerechten met een creme brulee brander!

Karameliseren, smelten of martelen. De opties zijn eindeloos met een koksbrander. Deze tool wordt door veel keukenprins(ess)en ook wel een creme brulee brander genoemd en dan ook alleen uit de kast getrokken voor het karameliseren van creme brulee. En dat vinden wij zonde.

Wat kan je met een creme brulee brander? 🔥

De naam zegt het al, met een crème brûlée brander kan je crème brûlée branden. Hiermee hebben we het niet over verbranden of aanbranden, maar over het creëren van een bruin knapperig laagje gekarameliseerde suiker. Daarnaast kan zo’n brander ook van pas komen tijdens oud en nieuw. Maar ook in je keuken is de crème brûlée brander goed voor zoveel meer. Daarom hebben we hieronder speciaal voor jou 7 heerlijke gerechten op een rijtje gezet.

1. Karameliseren 

Het karameliseren van een laagje suiker hoeft niet per definitie op een vanille puddinkje te zijn. Karameliseer voor de verandering een laagje suiker op een cake, koekjes of donut. Of spice je ontbijt op en ga voor een knapperige suikerlaag op je havermout of rijstepap.

2. Meringue

Ga voor taart als toetje en brand met de crème brûlée brander goudkleurige toeven op je citroentaart. Voor het maken van meringue heb je niet veel nodig. Ontvet je garde en beslagkom met wat citroensap en klop vervolgens 4 eiwitten en 120 gram fijne kristalsuiker tot een luchtig mengsel. Verdeel dit over je citroentaart en maak toefjes met de bolle kant van een lepel. Vervolgens brand je als kers op de taart de toefjes licht bruin.

Ik moest kloppen want de mixer deed het niet

3. Sushi

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar ook sushi kan je branden. Zet even kort het vuur op je zalm of tonijn nigiri. Dit geeft de vis een gebrande smaak, zonder dat je deze gaart. Je kan dit natuurlijk ook toepassen op een stukje tonijn- of zalmbuik.

Het branden van tonijn en meringue toefjes met een creme brulee brander

4. Vlees

Ook voor de perfecte biefstuk of steak kan je de crème brûlée brander uit de kast toveren. Gaar je vlees sous-vide, dit doe je door het vacuüm te verpakken en te verwarmen in een stoomoven of waterbak. Vervolgens schroei je met temperatuur tot wel 1300°C het vlees dicht. Dit resulteert in een prachtig flinterdun krokant bruin laagje en een perfect stukje vlees.

5. Kaas

Wat is er nu lekkerder dan een laagje gesmolten kaas met een knapperig bruin korstje? Bij de gedachte alleen al, loopt bij ons het water in de mond. Strooi een flinke laag kaas over je aardappelgratin, ovenschotel of pasta en smelt de kaas met je crème brûlée brander in plaats van in de oven. Of top je cheeseburger af door je cheddar nog even extra te smelten.

6. Fruit

Op zoek naar een gezondere optie? Ook fruit valt te branden. Snij een stuk fruit open en brand het vruchtvlees zodat de fruitsuiker karameliseert. Kies bijvoorbeeld voor gekarameliseerde appel op je pannenkoek of ga voor gekarameliseerde banaan in je kwark. Daarnaast is gekarameliseerd fruit ook heerlijk voor bij het dessert als topping op roomijs.

7. Egg Brûlée

Wil je tijdens een ontbijtje of lunch graag indruk maken op je gast(en), ga dan voor de egg brûlée. Kook je eitjes voor precies 5,5 minuut en laat ze erna goed schrikken in ijswater. Vervolgens pel je de eieren en snij je ze voorzichtig door de helft. Besprenkel ze met wat zout en strooi hier een laagje suiker overheen. Karameliseer de suiker voor een overheerlijk zoet en zacht eitje zoals je deze nog nooit eerder hebt geproefd.

 

Zoals je kan lezen zijn de opties met een crème brûlée brander dus eindeloos. Voor het beste resultaat gebruik je wel een krachtige professionele koksbrander - dus niet zo een van de budget winkel bij jou op hoek. Door de unieke designs van de anti-flakker en dutch design koksbrander kan je onder elke hoek branden, zelfs ondersteboven (!), zonder dat de vlam gaat flakkeren. Zo ben je helemaal ready om goed te gaan vlammen! 🙌