categorieën


Meer braadbaas


Lees alles over pannen

Alles wat je moet weten over de anti-aanbaklaag 🍳

Een pan met anti-aanbaklaag biedt je veel gemak en is daarom een populaire keuze. Er zijn ook wat aandachtspuntjes voor een lange levensduur van deze pannen. Die lees je hier!

Een antiaanbaklaag voorkomt dat voedsel tijdens het koken aan de pan blijft kleven. Dit zorgt ervoor dat je efficiënter en gezonder kan koken zonder een dikke laag bakvet te gebruiken. Maar zo’n pan met anti-aanbaklaag heeft ook wat belangrijke gebruiksvoorwaarden! We hebben onze beste tips & tricks verzameld over het gebruiken van een pan met een anti-aanbaklaag. Ook leer je meer over de voor- en nadelen van het gebruiken van deze pannen.

Welke anti-aanbaklagen zijn er?

Een anti-aanbaklaag kan worden gemaakt van verschillende materialen, zoals:

Teflon (PTFE): Teflon is een merknaam voor fluorpolymeren, oftewel plastic. Het zijn chemische verbindingen die water-, vet-, vuil- en stofafstotend zijn. Teflon valt dan ook onder PFAS, dat zijn stoffen die chemisch worden geproduceerd en dus niet van oorsprong voorkomen in de natuur. Bij normaal gebruik zijn pannen met PFAS anti-aanbaklaag niet schadelijk voor de gezondheid. Echter, als er kleine stukjes van de laag loslaten en in je voedsel terechtkomen, kan dit op termijn schadelijk voor de gezondheid zijn.

Keramiek: Het veilige alternatief voor PFAS. Deze anti-aanbaklaag wordt gecreëerd door een laagje keramiek aan de binnenkant van de pan. Dit laagje bestaat uit keramiek en titanium. Pannen met keramische anti-aanbaklaag bevatten geen stoffen die schadelijk zijn voor jouw gezondheid of de natuur.

Emaille: Emaille is gesmolten glas dat als coating wordt aangebracht op metaal of aardewerk voor bescherming. Het laagje zorgt ervoor dat je de pan gemakkelijk schoon kan maken en het werkt als antiaanbaklaag. Bekijk hier pannen met een geëmailleerde anti-aanbaklaag.

Tips & Tricks om optimaal gebruik te maken van je anti-aanbakpan.

Temperatuurbeheersing

Controleer de maximale temperatuur die voor de pan wordt geadviseerd. Laat je pan nooit heter worden. Doe je dat wel, dan kan de anti-aanbaklaag beschadigd raken en de pan onbruikbaar worden. Laat je pan nooit zonder vetstof of ingrediënten op de hittebron staan, want hierdoor kan de pan zijn warmte niet kwijt en kan er onherstelbare schade ontstaan.

Juiste keukengerei

Kies voor siliconen, hout of kunststof spatels om krassen te voorkomen. Metalen keukenhulpjes zijn not done voor pannen met anti-aanbaklaag. Met je vork in de pan prikken of opscheppen met gewone lepels wordt ook afgeraden. 

Thermische shock

Spoel een hete pan na gebruik niet direct af onder koud water, dit kan namelijk een ‘thermische shock’ veroorzaken, waardoor de anti-aanbaklaag kan beschadigen. Laat de pan eerst afkoelen en spoel dan met lauwwarm water af of breng opnieuw een laagje water aan de kook om aanbaksel los te weken.

Zorgvuldig schoonmaken

Was je pan altijd met de hand af en gebruik hiervoor een afwasborsteltje of zachte spons en afwasmiddel. Vermijd schuurmiddelen en stop de pan niet in de vaatwasser. De chemische middelen in vaatwasblokjes kan je anti-aanbaklaag namelijk aantasten.

Is het je toch gelukt om aangebrande plekken te krijgen in je pan? Probeer de pan even grondig te reinigen. Dit doe je door water, baking soda en azijn toe te voegen aan de pan en dit vervolgens op middelhoog vuur aan de kook te brengen. Eventjes een paar minuutjes laten koken. Daarna giet je het mengsel in de gootsteen en was je de pan nog even met de hand op de gebruikelijk manier af met een milde afwasmiddel.

Opbergen met panbeschermers

Als je jouw pannen opstapelt, doe dit dan met bescherming. Gebruik altijd panbeschermers om krassen te voorkomen.

 

Voor- en nadelen bij het gebruik van anti-aanbakpannen

+ Praktisch in gebruik: Ideaal voor gemakkelijk dagelijks koken
+ Gezonder koken: Minder bakvet nodig, dus gezonder eten
+ Betaalbaar: Er is een breed aanbod voor verschillende budgetten
+ Makkelijk schoon te maken: Geen aangekoekte resten
+ Goede warmtegeleiding: De pan wordt snel en gelijkmatig warm

- Levensduur: De pannen hebben niet de garantie om levenslang mee te gaan
- Teflon kan schadelijk zijn: Als een Teflon (PFAS) anti-aanbaklaag slijt kan deze schadelijk zijn voor je gezondheid
- Kwetsbaar: Anti-aanbaklagen zijn gevoelig voor krassen
- Niet altijd duurzaam: Teflon pannen worden niet duurzaam geproduceerd

Tot slot..

Ondanks dat anti-aanbakpannen niet bekendstaan om levenslange garantieduur, kan je met de juiste zorg en aandacht jarenlang plezier hebben van een goede anti-aanbakpan. Door het gebruiken van de tips hierboven verleng je de levensduur en blijft koken een feestje zonder aangebrand gedoe. We leggen je in dit artikel uit hoe je jouw pan het beste kan onderhouden!

Nieuwsgierig naar pannen van andere materialen, zoals RVS of Cast Iron pannen? Lees deze blog en leer meer over de verschillende materialen die pannen te bieden hebben. 🍳