RVS
RVS is een legering van voornamelijk ijzer met een aantal toevoegingen, zoals chroom en nikkel. Een RVS pan kan écht je hele leven meegaan, maar er zijn wel een paar dingen waar je even op moet letten.
-
Voorkom een thermische schok. Laat de pan afkoelen na het bakken en zet je inductie-plaat niet direct op de hoogste stand. Zo voorkom je een kromme bodem.
-
Een vaatwasser kan voor een RVS pan geen kwaad, maar we zullen nooit adviseren om het elke dag te doen. Maak je pan schoon met warm water, afwasmiddel en een afwasborstel of krasvrije schuurspons. Droog je pan hierna goed af.
-
De meeste vlekken zal je er met wat sop wel uitkrijgen. Laat voor de hardnekkige vlekken de pan even weken in warm water met RVS-reiniger. Giet hierna het water eruit en schrob stevig met een krasvrije schuurspons.
-
Hardnekkig vuil of brandplekken kun je schoon krijgen met zuiveringszout. Verwarm een laagje water met een schepje soda en azijn in je pan waardoor er een pasta vormt. Even schrobben met een sponsje en je pan is weer zo goed als nieuw!
-
Heeft je pan witte vlekken of kalkaanslag? Reinig de pan dan met een mengsel van 50/50 water en schoonmaakazijn. Je kunt dit zelfs even aan de kook brengen. Spoel daarna de pan goed af met water.
Plaatstaal en gietijzer
Pannen van deze materialen, en zonder anti-aanbaklaag, vragen om hetzelfde onderhoud. De vetresten bouwen na verloop van tijd een prachtige anti-aanbaklaag op in jouw pan, bijna vergelijkbaar aan een pan met een gecoate anti-aanbaklaag. Een keerzijde daarvan is dat je de pan enkel met warm water mag schoonmaken, niet met zeep. Hardnekkige vlekken kunnen weggeschrobt worden met een spons of scrubmat. Wil je toch de pan een keer goed schoonhebben? Brand de pan dan opnieuw in! Smeer de pan in met een olie die bestand is tegen hoge temperaturen en zet hem een uur in een hete oven. Lees voor meer informatie die aanwijzingen van de fabrikant.
-
Een gietijzeren of plaatstalen pan bevat geen chemische stoffen en is daarom erg goed voor jouw gezondheid.
-
Een goed onderhouden gietijzeren pan is uiteindelijk de beste pan die je kan hebben. Maar, niet de makkelijkste ;)
-
Gebruik nooit zeep en haal hardnekkige etensresten weg met een scrubmat en heet water.
-
Zet de pan na het schoonmaken altijd even op het vuur om hem snel volledig droog te maken. Zo voorkom je roest!
Gietijzer met Emaillelaag
Emaille is gesmolten glas wat als laagje wordt aangebracht op metaal of aardewerk voor bescherming. Het laagje zorgt ervoor dat je de pan gemakkelijk schoon kan maken en werkt als antiaanbaklaag. Een emaillelaag is enorm sterk, maar komt wel met een prijskaartje. Let erop dat je bij een emaillelaag geen metalen keukengerei gebruikt, dit kan het laagje namelijk aantasten.
-
Emaille is ijzersterk en zorgt voor een prachtige anti-aanbaklaag. Het heeft wel een prijskaartje.
-
Gebruik niet te vaak stalen keukenhulpjes in een emaillelaag.
-
Kijk altijd naar de garantie op je pan. Dit geeft een indicatie van de kwaliteit van de emaillelaag.
Keramische antiaanbaklaag
Een gezond alternatief van PFAS. Deze anti-aanbaklaag wordt gecreëerd door een laagje keramiek aan de binnenkant van de pan. Dit laagje bestaat uit keramiek en titanium. Deze pannen bevatten geen stoffen die schadelijk zijn voor jouw gezondheid of de natuur.
-
Wil je af van PFAS en toch een makkelijke anti-aanbaklaag? Dan is een keramische laag een mooi alternatief.
-
Je kan met minder bakvet bakken omdat de pan van zichzelf niet aanbakt. Dat is lekker gezond!
-
Hoewel fabrikanten kunnen zeggen dat een pan met een anti-aanbaklaag in de vaatwasser kan, gaat je pan een stuk langer mee als je dit niet doet.
-
Controleer de maximale temperatuur die de laag aankan. Laat je pan nooit heter worden. Doe je dat wel komt de laag los en is je pan onbruikbaar.
-
Een keramische anti-aanbaklaag is kwetsbaar. Voorkom hitteschokken en gebruik geen stalen keukenhulpjes.
-
Laat de pan even afkoelen na gebruik en veeg de de meeste etensresten weg zodat ze niet aankoeken in je pan.
-
Kijk altijd naar de garantie op je pan. Dit geeft een indicatie van de kwaliteit van de keramische laag.
Teflon antiaanbaklaag
Teflon is een merknaam voor fluorpolymeren, oftewel plastic. Het zijn chemische verbindingen die water-, vet-, vuil- en stofafstotend zijn. Teflon valt dan ook onder PFAS, dat zijn stoffen die chemisch worden geproduceerd en dus niet van oorsprong voorkomen in de natuur. Bij verkeerd gebruik kunnen deze stoffen schadelijk voor je zijn.
-
Laat de pan nooit leeg op het vuur staan. Bij 260 graden beschadigt de laag ernstig. Met olie of voedsel in de pan haalt hij dit niet.
-
Vogels zijn extra gevoelig voor de dampen. Dus hou deze uit de buurt.
-
Controleer de maximale temperatuur die de laag aankan. Laat je pan nooit heter worden. Doe je dat wel komt de laag los en is je pan onbruikbaar.
-
Een PFTE-laag is kwetsbaar. Voorkom hitteschokken en gebruik geen stalen keukenhulpjes. Ga nooit in de pan schrobben.
-
Wordt er niet duidelijk aangegeven dat de pan PFAS-vrij is, of staat er niet bij wat er in de pan zit? Dan is de kans groot dat er PFAS wordt gebruikt.
-
Kijk altijd naar de garantie op je pan. Dit geeft een indicatie van de kwaliteit van de PFTE laag.
-
Teflon is in essentie de beste anti-aanbaklaag die er is, maar helaas wordt het niet duurzaam geproduceerd en heeft het wat nadelen in gebruik. Steeds meer mensen stappen dus weg van een coating (RVS, Plaatstaal of gietijzer) of gebruiken een keramische anti-aanbaklaaag.
Koper
Koper is een uit de natuur gewonnen stof en is te herkennen aan de roze-oranje kleur.
Koperen pannen glanzen je tegemoet. En naast dat het er prachtig uitziet is het dé beste hittegeleider en daarmee steengoed materiaal voor je pan.
-
Koper ziet er prachtig uit en heeft een enorm goede hittegeleiding.
-
Koper is giftig voor ons en daarom is de binnenkant van je pan altijd van RVS.
-
Ga altijd voor een hoge kwaliteit koperen pan. RVS moet van hoge kwaliteit zijn zodat het niet wegslijt en je eten in contact komt met het koper.
-
Koper kan snel wat troebel worden. Gebruik koperpoets om de pan weer te laten shinen.
Aardewerk
Aardewerk wordt gemaakt van leem of klei, vaak afkomstig uit rivieren. Deze klei wordt gedroogd en gebakken wat ervoor zorgt dat het hard wordt. Aardewerk wordt vaak gehuld in een glazuurlaagje, zodat het geen vocht doorlaat en mooi gaat glanzen. Aardewerk kan op deze manier ook versierd worden en mooie kleuren krijgen. Een pan van aardewerk kan gebruikt worden voor vrijwel alle ingrediënten, dit maakt hem erg veelzijdig. Daarnaast kan dit materiaal makkelijk in de vaatwasser, in tegenstelling tot andere pannen. Zorg er wel voor dat je het aardewerk goed laat drogen voor het opbergen om schimmelvorming te voorkomen.
Verleng de levensduur van je pannen door ze op de juiste manier schoon te maken. Zijn jouw pannen toch aan vervanging toe? In deze blog helpen we jou op weg met het kopen van nieuwe pannen. Thuischefs klaar, afwassen maar! 🧼✨