categorieën


meer braadbaas


Lees alles over pannen

Hoe onderhoud ik mijn pannen?

Pannen van goede kwaliteit wil je het liefste zo lang mogelijk mee laten gaan. Hoe je pannen het beste kan onderhouden is afhankelijk van het materiaal. Wij hebben voor jou de beste tips en tricks op een rijtje gezet zodat jij zo lang mogelijk kan genieten van jouw pannen. 🍳🧽

Pannen van goede kwaliteit wil je het liefste zo lang mogelijk mee laten gaan. Hoe je pannen het beste kan onderhouden is afhankelijk van het materiaal. Wij hebben voor jou de beste tips en tricks op een rijtje gezet zodat jij zo lang mogelijk kan genieten van jouw pannen. Tipje van de sluier: pannen met een (natuurlijke) antiaanbaklaag zijn niet zulke goede vrienden met de vaatwasser. De agressieve middelen kunnen de antiaanbaklaag van je pan aantasten.

RVS

Roestvast staal is een legering van voornamelijk ijzer met een aantal toevoegingen, zoals chroom en nikkel. Bij goed gebruik gaan RVS pannen een leven lang mee. Daarom is het belangrijk dat je de pan rustig laat opwarmen. Op deze manier voorkom je dat de bodem kromtrekt. Voor het bakken van jouw stukje vlees vet je de pan goed in, zodat het niet aanbakt. Draai jouw biefstuk gerust om met metalen keukentools. Klaar met het koken van jouw sterrenmaal? Laat de pan dan eerst afkoelen voordat je hem schoonmaakt. Door het vuil even los te laten weken in een sopje en hem daarna schoon te boenen met een spons of borstel krijg je het beste resultaat. Vergeet ook niet om je pan goed af te drogen. Als je wat meer haast hebt kunnen deze pannen ook hun weg vinden in de vaatwasser. Op zoek naar een RVS pan? Kijk snel verder bij Braadbaas!

Demeyere

Plaatstaal en gietijzer

Pannen van deze materialen vragen om hetzelfde onderhoud. Plaatstaal is 99% ijzer en daardoor erg duurzaam en gezond, het is namelijk een natuurproduct! Gietijzer is een gegoten staalsoort. Het bestaat uit ijzer, koolstof, mangaan en silicium. Een pan van gietijzer bevat geen chemische stoffen en is daarom erg goed voor jouw gezondheid.
Plaatstalen en gietijzeren pannen creëren hun eigen natuurlijke antiaanbaklaag. Tijdens het bereiden van jouw maaltje is het geen probleem om metalen keukengerei te gebruiken. Na gebruik spoel je de pan goed af met heet water en verwijder je de etensresten. Gebruik het liefste geen afwasmiddel! Dit tast de natuurlijke antiaanbaklaag aan en dan moet je de pan opnieuw inbranden.
Merk je dat jouw pan wel erg vies wordt en toe is aan een goede schoonmaakbeurt? Maak dan een sopje en boen de pan lekker schoon. Droog de pan weer goed af. Het is nu essentieel om je pan in te branden. Smeer de pan in met plantaardige olie (geen olijfolie, dat gaat verbranden) en zet hem ongeveer vijf minuten op het vuur. De rookvorming is normaal. Hierna droog je de pan nog een keer goed af met wat keukenpapier. Je pan is weer klaar om de sterren van de hemel te bakken. Op zoek naar een plaatstalen of gietijzeren pan? Kijk snel verder bij Skottsberg.

Skottsberg

Emaillelaag

Emaille is gesmolten glas wat als laagje wordt aangebracht op metaal of aardewerk voor bescherming. Le Creuset staat bekend om haar kenmerkende emaillelaag in allerlei stralende kleuren. Het merk heeft gietijzeren pannen geëmailleerd voor extra gebruiksgemak. Het laagje zorgt ervoor dat je de pan gemakkelijk schoon kan maken en werkt als antiaanbaklaag. Let erop dat je bij een emaillelaag geen metalen keukengerei gebruikt, dit kan het laagje namelijk aantasten. Heb jij al jouw Le Creuset pareltje gevonden?

Keramische antiaanbaklaag

Deze antiaanbaklaag wordt gecreëerd door een laagje keramiek aan de binnenkant van de pan. Dit laagje bestaat uit keramiek en titanium. Deze pannen bevatten geen stoffen die schadelijk zijn voor jouw gezondheid of de natuur.
Laat de pan na gebruik wat afkoelen om een hitteschok door de kraan te voorkomen. Niet te lang, want dan koeken de olie- en etensresten aan. Met een keukenpapiertje kan je de etensresten makkelijk wegvegen. Laat de pan een tijdje weken in wat warm afwaswater. Daarna komt het belangrijkste; wees lief voor jouw pan en maak deze schoon met een zacht sponsje of nylon afwasborstel. Het gebruik van een schuurspons of andere ‘harde’ middelen kan namelijk de antiaanbaklaag aantasten. Dit verkort de levensduur van je pan. Droog de pan hierna goed af en berg hem netjes op. Naast het juiste onderhoud is het ook belangrijk dat je geen metalen keukengerei gebruikt. Dit kan krasjes geven aan de keramische laag waardoor jouw pan minder lang mee gaat.
Greenpan en Demeyere hebben pannen met keramische antiaanbaklagen! Bekijk snel de collectie bij Braadbaas.

Greenpan

Teflon antiaanbaklaag

Teflon is een verzamelnaam voor fluorpolymeren, oftewel plastic. Het zijn chemische verbindingen die water-, vet-, vuil- en stofafstotend zijn. Teflon valt dan ook onder PFAS, dat zijn stoffen die chemisch worden geproduceerd en dus niet van oorsprong voorkomen in de natuur. Bij verkeerd gebruik kunnen deze stoffen schadelijk voor je zijn.
Een teflon anti-aanbaklaag moet je met beleid schoonmaken aangezien deze wat kwetsbaar is. Maak hem schoon met de hand nadat die is afgekoeld. Gebruik niet de schuurkant van een spons en voorkom schrobbende bewegingen. Roer ook niet met metalen tools door deze pan, dat kan tot kleine beschadigingen in de antiaanbaklaag leiden. Een houten of siliconen spatel is veel geschikter en zo gaat de pan veel langer mee!

Niet lullen, maar poetsen!

Koper

Koper is een uit de natuur gewonnen stof en is te herkennen aan de roze-oranje kleur. 
Koperen pannen glanzen je tegemoet. Koper is giftig en mag niet in eten terecht komen. Daarom hebben koperen pannen vaak een metalen laag aan de binnenkant. Deze kan je gerust schoonmaken met een sopje. Blijf wel voorzichtig, als deze laag beschadigd raakt komt het koper tevoorschijn en kan je jouw pan niet meer gebruiken. Gebruik daarom ook geen metalen keukengerei in deze pan, omdat dit kan leiden tot kleine beschadigingen waardoor het koper tevoorschijn komt.
Met de tijd kan de koperen buitenkant vlekkerig worden. Met wat simpele huis-tuin-en-keukentrucjes kan je de buitenkant weer stralend maken. Poets de pan met citroensap, ketchup of koperpoets en hij is weer zo goed als nieuw. De combinatie tafelzout en witte wijnazijn werkt ook goed. Droog jouw koperen pan goed af voordat je hem opbergt.

Aardewerk

Aardewerk wordt gemaakt van leem of klei, vaak afkomstig uit rivieren. Deze klei wordt gedroogd en gebakken wat ervoor zorgt dat het hard wordt. Aardewerk wordt vaak gehuld in een glazuurlaagje, zodat het geen vocht doorlaat en mooi gaat glanzen. Aardewerk kan op deze manier ook versierd worden en mooie kleuren krijgen. Een pan van aardewerk kan gebruikt worden voor vrijwel alle ingrediënten, dit maakt hem erg veelzijdig. Daarnaast kan dit materiaal makkelijk in de vaatwasser, in tegenstelling tot andere pannen. Zorg er wel voor dat je het aardewerk goed laat drogen voor het opbergen om schimmelvorming te voorkomen. Emile Henry maakt keukengerei van prachtig aardewerk.

Emile Henry

Verleng de levensduur van je pannen door ze op de juiste manier schoon te maken. Zijn jouw pannen toch aan vervanging toe? In deze blog helpen we jou op weg met het kopen van nieuwe pannen. Thuischefs klaar, afwassen maar! 🧼✨