categorieën


meer braadbaas


Lees alles over pannen

Van welk materiaal moet ik pannen kopen?

De pannen vliegen je om de oren. Ze zijn er in allerlei soorten, maten en materialen. Benieuwd welk materiaal het beste bij je past? Wij hebben alle voor- en nadelen van de meest gebruikte materialen hieronder voor je op een rijtje gezet zodat jij weet welke pannen je moet kopen.

Cast iron (gietijzer) pannen

Wanneer je gietijzeren pannen gaat kopen, weet je zeker dat ze levenslang meegaan. Het is een zwaar en duurzaam materiaal, bestand tegen hoge temperaturen. De pannen vervormen niet en zijn meestal ovenbestendig. Het warm worden en afkoelen kan iets langer duren bij deze pannen, maar met de juiste verzorging en een beetje liefde gaan deze pannen generatie op generatie mee. Voor het eerste gebruik even inbranden met olie is een goed idee, daar creëer je een eigen antiaanbaklaag mee. Zet deze pannen liever niet in de vaatwasser, maar spoel ze gewoon even goed af.

Onze lievelings cast iron pan is toch wel de Skottsberg Wokpan . Deze pan is robuust, onverwoestbaar en geschikt voor iedere warmtebron. Hij is multifunctioneel inzetbaar en ideaal voor het bakken van vlees en vis en het bereiden van heerlijke roerbakschotels.

Cast iron pan


Carbon steel pannen

Pannen van carbon steel lijken erg veel op pannen van cast iron. Ze zijn alleen wel wat lichter en worden sneller heet. Ook deze pannen moeten worden ingebrand om een eigen antiaanbaklaag te vormen. Om ervoor te zorgen dat ze niet gaan roesten is het verstandig om de pannen na het afwassen weer even op te warmen zodat ze volledig droog zijn.

Wat ons betreft is de Wadjan echt een toevoeging in de keuken. Wat dan? Ja, de Wadjan van Skottsberg. Een huis vol monden te voeden is geen probleem met deze alleskunner. Gebruik hem voor koken, bakken, grillen en braden. Ook handig; de handvatten aan beide zijden waarmee je de pan gemakkelijk kunt optillen.


De pannen vliegen je om de oren...

 

Stainless steel (RVS) pannen

Pannen van RVS zijn licht en roesten niet. Het grote voordeel is dan ook dat ze vaatwasserbestendig zijn. Daarnaast zijn ze bestand tegen hoge temperaturen en koelen ze snel af. Net als de cast iron en carbon steel pannen is er geen ongezonde synthetische antiaanbaklaag. Bij het juiste gebruik zorgt deze pan dan ook voor levenslang kookplezier.

Een echte bazenkeuze? De koekenpan ‘stainless steel’ van Skottsberg . Deze pan is duurzaam en gemakkelijk te onderhouden en reinigen. Hij heeft dé perfecte dikte (2,5mm) om te voorkomen dat de bodem kromtrekt op inductie. Je trekt hem uit de kast voor het bakken en braden van groenten, vis, vlees, aardappeltjes, pannenkoeken of wraps en zelfs voor het bereiden van paella of een pantosti is dit je beste vriend.

koperen steelpan

Koperen pannen

Deze pannen zien er niet alleen stijlvol uit, maar ze zijn ook erg duurzaam. Goed koper betekent helaas niet goedkoper, maar de kwaliteit is fantastisch. Ga je aan de slag met professionele gerechten zoals sauzen, jam en risotto waarbij je een perfecte temperatuur moet hebben? Dan is de koperen pan de perfecte keuze. De warmte wordt namelijk verdeeld over zowel de bodem als de zijkanten van de pan.

Deze steelpan van Hendi mag niet ontbreken in jouw keukenstash. De kwaliteit van deze pan is fantastisch en met de juiste liefdevolle verzorging behoudt hij jarenlang zijn glans. En zeg nou zelf, uit zo’n prachtige pan smaakt elke saus toch dubbel zo goed!

Aluminium pannen met antiaanbaklaag

Je hebt niet de garantie dat deze pannen levenslang meegaan, maar ze zijn wel heel praktisch in gebruik. Het zijn lichte pannen die makkelijk zijn schoon te maken. Ze hebben een uitstekende warmtegeleiding en zijn daarom snel klaar voor gebruik. De synthetische antiaanbaklaag zorgt ervoor dat je kunt bakken zonder olie of boter.

De koekenpan ‘titanium’ van Hendi is wat ons betreft een must have. Een titanium laagje tussen het aluminium en de antiaanbaklaag verhoogt de levensduur en verbetert de krasbestendigheid van deze pan. Daarnaast is deze pan geschikt voor gebruik in ovens tot 250°C en heb je de keuze uit vijf verschillende formaten.

Bij het aanschaffen van een nieuwe pan speelt niet alleen het materiaal een belangrijke rol. In deze blog nemen we je mee in ons vierdelige stappenplan om de perfecte pannen te kopen.  Benieuwd welke soorten pannen er allemaal zijn? Lees het in deze blog!🍲