categorieën


Meer braadbaas


Lees alles over pannen

Van welk materiaal moet ik pannen kopen?

De pannen vliegen je om de oren. Ze zijn er in allerlei soorten, maten en materialen. Benieuwd welk materiaal het beste bij je past? Wij hebben alle voor- en nadelen van de meest gebruikte materialen hieronder voor je op een rijtje gezet zodat jij weet welke pannen je moet kopen.

Cast iron (gietijzer) pannen

Gietijzer zonder anti-aanbaklaag

Wanneer je gietijzeren pannen gaat kopen, weet je zeker dat ze levenslang meegaan. Het is een zwaar en duurzaam materiaal, bestand tegen hoge temperaturen. De pannen vervormen niet en zijn meestal ovenbestendig. Het warm worden en afkoelen kan iets langer duren bij deze pannen, maar met de juiste verzorging en een beetje liefde gaan deze pannen generatie op generatie mee. Voor het eerste gebruik even inbranden met olie is een goed idee, daar creëer je een eigen antiaanbaklaag mee. Zet deze pannen liever niet in de vaatwasser, maar spoel ze gewoon even goed af.

  • Oersterk en bestand tegen hoge temperaturen

     
  • Kan gebruikt worden met stalen kookgerei

     
  • Gelijkmatige warmteverdeling en houdt zijn warmte enorm goed vast

     
  • Door het opbouwen van vetten in de pan vormt er een natuurlijke anti-aanbaklaag die met gebruik steeds beter wordt.

     
  • Vereist regelmatig onderhoud en moet naar verloop van tijd opnieuw worden ingebrand

     
  • Zwaarder dan andere materialen

     
  • Niet geschikt voor zuur voedsel

     
Cast iron pan
Geëmailleerd gietijzer

Sommige gietijzeren pannen hebben een Geëmailleerde anti-kleef laag. Deze laag zorgt niet alleen voor een prachtige uitstraling, maar je pan heeft hiermee ook een enorm stevige en gezonde anti-aanbaklaag. Le Creuset staat bekend als een merk wat één van de beste gietijzeren pannen met emaillelaag maakt. 

  • Hoeft niet ingebrand te worden en is net zo sterk

     
  • Heel makkelijk schoon te maken

     
  • Emaille kan afbreken en schilferen bij onzorgvuldig gebruik of reiniging

     
  • Gevoelig voor barsten en krassen bij stoten of vallen. Wees voorzichtig met staal keukengerei.


Carbon steel (plaatstaal) pannen

Pannen van carbon steel lijken erg veel op pannen van cast iron. Ze zijn alleen wel wat lichter en worden sneller heet. Ook deze pannen moeten worden ingebrand om een eigen antiaanbaklaag te vormen. Om ervoor te zorgen dat ze niet gaan roesten is het verstandig om de pannen na het afwassen weer even op te warmen zodat ze volledig droog zijn.

  • Relatief licht in gewicht

     
  • Kan gebruikt worden met stalen kookgerei

     
  • Geen anti-aanbaklaag. Dus gezond, en gaat lang mee!

     
  • Vaak een wat dunnere pan. Hij wordt snel warm en je houdt een goede controle over de temperatuur

     
  • Net als gietijzer moet deze pan ingebrand worden

     
  • Verliest zijn anti-aanbak bij gebruik van zeep. Moet daarna opnieuw ingebrand worden.

     
  • Gevoelig voor roestvorming en corrosie

     
  • Niet geschikt voor zuur voedsel

     


De pannen vliegen je om de oren...

 

Stainless steel (RVS) pannen

Pannen van RVS zijn licht en roesten niet. Het grote voordeel is dan ook dat ze vaatwasserbestendig zijn. Daarnaast zijn ze bestand tegen hoge temperaturen en koelen ze snel af. Net als de cast iron en carbon steel pannen is er geen ongezonde synthetische antiaanbaklaag. Bij het juiste gebruik zorgt deze pan dan ook voor levenslang kookplezier.

  • Bestand tegen krassen, deuken en roest

     
  • Geen anti-aanbaklaag. Dus gezond, en gaat lang mee!

     
  • Geen reactie met zuur voedsel

     
  • Kan gebruikt worden met stalen kookgerei

     
  • Mag schoongemaakt worden met zeep en schuursponzen

     
  • Perfect voor bakken op hoge temperatuur. Schroeit je vlees en vis prachtig dicht

     
  • Ingredieënten zoals een eitje of vlees gaat in eerste instantie vastplakken aan de pan. Zodra de korst ontstaan schroeit dit prachtig dicht en laat je ingrediënt los.

     

Stainless steel pan van Skottsberg

Koperen pannen

Deze pannen zien er niet alleen stijlvol uit, maar ze zijn ook erg duurzaam. Goed koper betekent helaas niet goedkoper, maar de kwaliteit is fantastisch. Ga je aan de slag met professionele gerechten zoals sauzen, jam en risotto waarbij je een perfecte temperatuur moet hebben? Dan is de koperen pan de perfecte keuze. De warmte wordt namelijk verdeeld over zowel de bodem als de zijkanten van de pan.

  • Optimale warmtegeleiding

     
  • Perfecte temperatuurscontrole voor je sauzen

     
  • Ziet er prachtig uit

     
  • Ze zijn erg duur

     
  • Gevoelig voor krasjes en deukjes

     
  • Om ze mooi te houden moet je de pan regelmatig poetsen

     

Aluminium pannen met anti-aanbaklaag

Pannen met een PFTE of Keramische anti-aanbaklaag hebben vaak een body van aluminium. Je hebt niet de garantie dat deze pannen levenslang meegaan, maar ze zijn wel heel praktisch in gebruik. Het zijn lichtere pannen die makkelijk zijn schoon te maken. Ze hebben een goede warmtegeleiding en zijn daarom snel klaar voor gebruik. 

  • Geen voedsel wat vastplakt en enorm makkelijk schoon te maken

     
  • Je kookt gezonder omdat je minder bakvet nodig hebt

     
  • Betaalbaar en een groot aanbod

     
  • Als een PFTE anti-aanbaklaag slijt kan deze schadelijk zijn voor je gezondheid

     
  • Ze zijn er kwetsbaar voor krassen. Gebruik geen stalen keukenhulpjes

     
  • PFTE pannen worden niet duurzaam gemaakt

     

Bij het aanschaffen van een nieuwe pan speelt niet alleen het materiaal een belangrijke rol. In deze blog nemen we je mee in ons vierdelige stappenplan om de perfecte pannen te kopen.  Benieuwd welke soorten pannen er allemaal zijn? Lees het in deze blog!🍲