categorieën


meer braadbaas


Lees alles over pannen

Pannen kopen? 4 dingen waar je op moet letten

Heb jij pannen met afgebroken handgrepen en kapotte anti-aanbaklagen in je kast? Dan is het hoog tijd om te investeren in pannen die wél levenslang meegaan. Welk materiaal, soort en maat past het beste bij jou? Welkom bij: Pannen Kopen - les 1.

Stap 1 - Op welke warmtebron kook je?

We beginnen bij de basis. Welke warmtebron heb je in huis? Niet alle pannen zijn bijvoorbeeld geschikt voor een inductie kookplaat. Wanneer je kookt op gas heb je geluk, want alle pannen zijn hiervoor geschikt. Bedenk ook of je pannen wilt kopen die in de oven mogen. Pannen voor in de oven moeten bestand zijn tegen hoge temperaturen en kunnen geen kunststof handvatten hebben, want die smelten als kaas tussen je tosti.

 

Stap 2 - Pannen kopen voor koken, bakken of braden?

Wat wil je voor soort pannen kopen? Heb je een hele pannenset nodig, wil je de basis uitbreiden of ben je op zoek naar een specifieke pan? Een basisuitrusting bestaat uit minimaal twee kookpannen, een steelpan en een koekenpan. Dit kan je verder uitbreiden met bijvoorbeeld een wokpan, braadpan en grillpan. Daarnaast heb je ook nog speciale pannen zoals een vispan, pannenkoekenpan of een paellapan. De keuze is reuze. Lees hier alles over welke pannen er allemaal zijn


Stap 3 - Ga je voor groot, groter of de grillplaat?

Naast allerlei soorten, zijn pannen er ook in allerlei maten. Hoe groter het huishouden waar je voor kookt, hoe groter de pan moet zijn. Het scheelt nogal of je met zijn tweeën bent of zes monden moet voeden. De meest gebruikte diameters voor kookpannen zijn 16 en 20 centimeter. Voor koekenpannen zijn dat diameters van 24 en 28 centimeter. Pannen met een diameter groter dan 28 centimeter passen niet altijd op elk fornuis, dus controleer ook de afmeting van je hittebron voordat je pannen van dit formaat gaat aanschaffen.


Stap 4 - Van welk materiaal moet ik pannen kopen?

Inmiddels weet je als het goed is precies wat voor soort pannen je wilt kopen. De laatste stap in 'pannen kopen - les 1', is het bepalen van het materiaal waarvan jouw nieuwe pan gemaakt is. Hieronder wat meer uitleg over de vijf meest gebruikte materialen. In deze blog vind je onze persoonlijke favorieten.

Roestvrijstaal pannen (rvs)

De meeste kookpannen zijn gemaakt van roestvrijstaal (rvs). Rvs is goed vormbaar, kan tegen hoge temperaturen, is hard en geleidt warmte redelijk goed, daarnaast kan het materiaal goed tegen zuren. In pannen van rvs zit vaak een laag aluminium in de bodem, dat zorgt ervoor dat warmte goed geleid en maakt de pan geschikt voor koken op inductie.

Gietijzeren pannen (cast iron)

Het voordeel van gietijzer is dat het een natuurlijk materiaal is, dus zonder chemische lagen. Nieuw uit de verpakking heeft het geen 'anti-aanbaklaag'. Zo'n laag kun je wel zelf creëren door olie op hoge temperaturen te laten hechten aan het gietijzer. Daarna heb je nauwelijks nog onderhoud en zal je gietijzeren pan vrijwel alles perfect kunnen bakken. Gietijzer is zwaar, maar oersterk en kan met het juiste onderhoud generatie op generatie mee.

Keramische pannen

Keramische pannen zijn duurzaam en makkelijk schoon te maken. De gladde baklaag zorgt ervoor dat je geen boter of olie hoeft te gebruiken. Je eten zal niet snel aanbakken en de pan verdeelt de warmte goed. Doordat een keramische pan de warmte beter vasthoudt kook je duurzamer, maar duurt het wel wat langer om af te koelen. Keramische pannen in de vaatwasser? Het is beter om deze pannen met een zachte spons schoon te maken of te schrobben met een borsteltje.

Aluminium pannen

Voor de beginnende thuischef (braadbaas) zijn er aluminium pannen met anti-aanbaklaag. Deze pannen komen snel op temperatuur en je hebt weinig olie of boter nodig. De aluminium pan is licht van gewicht maar toch erg sterk. Het is een prima warmtegeleider en als het een pan van geanodiseerd aluminium is, kan hij ook tegen hoge temperaturen en in de oven. De vaatwasser is niet zijn beste vriend, dus maak 'm schoon met een handsopje.

Koperen pannen

Onze favoriet is toch wel de koperen pan. Deze pannen kunnen makkelijk een leven lang mee, roesten niet en geleiden de warmte snel en krachtig over de bodem en de zijkanten van de pan. Koper ziet er gaaf uit, maar is niet goedkoper... je zal er echt even wat dieper voor in de buidel moeten tasten. Maar daar krijg je dan wel een professionele pan voor terug! Let op: koper mag niet in de vaatwasser.


De perfecte pannen kopen doe je dus niet een-twee-drie. Neem je tijd om ons stappenplan te volgen en kies verstandig. Want deze nieuwe pan heb je niet voor even, maar voor heel je braadbazen leven! 🍳