categorieën


Meer braadbaas


Lees alles over pannen

Pannen kopen? 4 dingen waar je op moet letten

Heb jij pannen met afgebroken handgrepen en kapotte anti-aanbaklagen in je kast? Dan is het hoog tijd om te investeren in pannen die wél levenslang meegaan. Welk materiaal, soort en maat past het beste bij jou? Welkom bij: Pannen Kopen - les 1.

Stap 1 - Op welke warmtebron kook je?

We beginnen bij de basis. Welke warmtebron heb je in huis? Niet alle pannen zijn bijvoorbeeld geschikt voor een inductie kookplaat. Wanneer je kookt op gas heb je geluk, want alle pannen zijn hiervoor geschikt. Bedenk ook of je pannen wilt kopen die in de oven mogen. Pannen voor in de oven moeten bestand zijn tegen hoge temperaturen en kunnen geen kunststof handvatten hebben, want die smelten als kaas tussen je tosti.

 • Vrijwel alle kunnen op gas

   
 • Zorg dat de bodemdiameter zoveel mogelijk aansluit op je inductie-ringen

   
 • Stap je binnenkort over op inductie? Dan is het goed om even te wachten om nieuwe pannen te halen tot je inductieplaat is aangesloten.

   

 

Stap 2 - Pannen kopen voor koken, bakken of braden?

Wat wil je voor soort pannen kopen? Heb je een hele pannenset nodig, wil je de basis uitbreiden of ben je op zoek naar een specifieke pan? Een basisuitrusting bestaat uit minimaal twee kookpannen, een steelpan en een koekenpan. Dit kan je verder uitbreiden met bijvoorbeeld een wokpan, braadpan en grillpan. Daarnaast heb je ook nog speciale pannen zoals een vispan, pannenkoekenpan of een paellapan. De keuze is reuze. Lees hier alles over welke pannen er allemaal zijn

 • Ga minimaal voor een kookpan, steelpan, koekenpan en hapjes- of braadpan.

   
 • Ben je fan van pannenkoeken of een visje? Dan kan je altijd uitbreiden met speciale pannen

   

Stap 3 - Ga je voor groot, groter of de grillplaat?

Naast allerlei soorten, zijn pannen er ook in allerlei maten. Hoe groter het huishouden waar je voor kookt, hoe groter de pan moet zijn. Het scheelt nogal of je met zijn tweeën bent of zes monden moet voeden. De meest gebruikte diameters voor kookpannen zijn 16 en 20 centimeter. Voor koekenpannen zijn dat diameters van 24 en 28 centimeter. Pannen met een diameter groter dan 28 centimeter passen niet altijd op elk fornuis, dus controleer ook de afmeting van je hittebron voordat je pannen van dit formaat gaat aanschaffen.


Stap 4 - Van welk materiaal moet ik pannen kopen?

Inmiddels weet je als het goed is precies wat voor soort pannen je wilt kopen. De laatste stap in 'pannen kopen - les 1', is het bepalen van het materiaal waarvan jouw nieuwe pan gemaakt is.  Lees in deze blog alles over panmaterialen.


De perfecte pannen kopen doe je dus niet een-twee-drie. Neem je tijd om ons stappenplan te volgen en kies verstandig. Want deze nieuwe pan heb je niet voor even, maar voor heel je braadbazen leven! 🍳