categorieën


Meer braadbaas


Lees alles over pannen

Welke pan heb ik nodig?

Ben je pannen aan het zoeken voor je uitzet? Of ben je gewoon heel benieuwd waar iedereen nou al die pannen voor nodig heeft? Hieronder hebben we verschillende pannen op een rijtje gezet voor je. De pannen staan op volgorde van hoe essentieel ze zijn in je keuken.

Kookpan

Kookpannen zijn essentieel in een keuken. Je gebruikt ze voor het koken van groente, aardappelen, rijst en pasta. Daarnaast kan je grotere porties sauzen bereiden of groente blancheren. Eigenlijk zijn vrijwel alle kookpannen van RVS gemaakt, dus daar heb je weinig keuze in.

Let wel op de maat van de pan (stap 3 van Pannen Kopen - les 1). Aan de ene kant is een te grote pan lomp en neemt veel ruimte in. Aan de andere kant kookt een kleinere pan weer sneller over. 

Op een kookpan gebruik je bijna altijd een deksel. Zo blijft het vocht mooi in de pan en kookt je gerecht sneller. Of hij van RVS of van glas is maakt niet uit. Met een glazen deksel kun je lekker koekeloeren – maar als je broccoli wat meer op zijn privacy is gesteld kan je dat beter niet doen. Bekijk alle Kookpannen bij Braadbaas


Koekenpan

Een van de populairste en meest gebruikte pannen is de koekenpan. De koekenpan heeft vaak een langwerpige steel en een groot oppervlak waar je je eten goed in kan bereiden. Ook valt de rand van de pan vaak naar buiten. Dit zorg ervoor dat stoom makkelijk kan ontsnappen en je vlees sneller bruin wordt.

Het formaat van de pan is erg belangrijk. Je wilt niet dat er teveel op elkaar ligt, maar je wilt ook zorgen dat er niet te veel lege ruimte is. We raden aan om twee maten koekenpannen in huis te hebben, 24 en 28cm zijn het meest gangbaar. Zo maak je een lekker eitje voorzelf in de kleine pan, en kan je voor je vrienden met 28cm wat meer biefstukken kwijt.

Koekenpannen verschillen soms in het oppervlak van de pan in verhouding tot de diameter. Heb je wat minder ruimte op je kookstel? Zorg dan dat het oppervlak zo groot mogelijk is in verhouding tot de diameter. Heb je wat meer ruimte? Dan kan je gaan voor een pan die wat schuiner afloopt zodat je het voordeel hebt van de stoom die makkelijker kan ontsnappen.

Wil je je gerechten wat langer laten bereiden of wil je grotere hoeveelheden klaarmaken? Dan is een hapjespan met zijn hogere rand een goed alternatief. Bekijk alle Koekenpannen bij Braadbaas


Wokpan

Wokken en roerbakken wordt steeds populairder. De wokpan maakt dit makkelijk en leuk. Een wokpan gebruik je om ingrediënten te kunnen roerbakken op hoge temperaturen. Dankzij de hoge komvormige rand kan je ingrediënten makkelijk omscheppen. De Wadjan pan kan je met zijn twee handgrepen, zelfs wanneer hij helemaal vol zit, makkelijk optillen. In een wokpan met steel kan je daarentegen gemakkelijker roerbakken met één hand en is door de koudgrepen fijner vast te houden. Bekijk alle Wokpannen bij Braadbaas


Hapjespan

De hapjespan is eigenlijk een koekenpan met een hogere, rechtopstaande rand. Het is een alleskunner. Bereid stoofpotjes, gerechten met saus of een dikker stuk vlees. Je knoeit een stuk minder doordat je met de rechtopstaande rand minder last hebt van spetters. Super praktisch dus! Ook blijft de kookvocht beter in de pan. In vergelijking met een koekenpan heeft de hapjespan vaak een deksel waardoor je pan warmer blijft en je gerecht niet zal uitdrogen. Bekijk alle Hapjespannen bij Braadbaas


Steelpan

Steelpannen zijn ideaal voor het bereiden van saus en andere vloeistoffen. In het Engels heten ze niet voor niks 'Saucepan'. Laat je daar vooral niet door afleiden, want sauzen kan je pas echt goed maken in een Sauspan. Het verschil zit hem in vaak in een wat schuinere rand en een schenktuit. Wil je graag chocola laten smelten? Dan is een Bain-marie pan ook mooi om toe te voegen aan je collectie. Door de twee lagen kan je kokend water kwijt in de pan, lekker makkelijk! Bekijk alle Steelpannen bij Braadbaas


Grillpan

Ga je lekker bakken en grillen? Smeer je ingrediënten in met olie en leg ze op je Grillpan. Door de ribbels en de hoge temperatuur schroeit je eten dicht waardoor smaken en sappen goed behouden blijven. Daarnaast is het ook nog eens heel gezond, want de vetten uit je ingrediënten wordt opgevangen tussen de ribbels en daardoor niet opgenomen. Doordat deze pannen vaak worden gemaakt van materialen als Cast Iron (gietijzer) en gietaluminium zijn ze geschikt voor hoge temperaturen. Bekijk alle Grillpannen bij Braadbaas


Braadpan

Bereid je vaak wild, gevogelte of vlees? Met de braadpan kan je deze gerechten dicht laten schroeien en op lage temperatuur voor een langere tijd laten sudderen. Hiermee voorkom je dat het vocht uit je ingrediënten verdwijnt, het erg droog wordt en de smaak verdwijnt. Ook soep, groenten en stoofschotels zijn perfect te bereiden in een braadpan. Bekijk alle Braadpannen bij Braadbaas


Overige pannen

Ook heb je pannen die je eigenlijk pas echt nodig hebt als je je gerechten naar een hoger niveau wilt tillen. Met bovenstaande pannen kom je echt altijd wel uit de voeten. Maar een Braadbaas zou geen Braadbaas zijn als die niet een niveau hoger wilt. Onderstaande pannen gaan je daarbij helpen.

Vispannen

De naam zegt het al. Door de ovale vorm en lage rand perfect om een vis op te bereiden. Bekijk alle Vispannen bij Braadbaas

Pannenkoekenpan of crepespan

Lekker groot en door de lage rand heel makkelijk om je pannenkoeken mee te ‘flippen’. Bekijk alle Pannenkoekenpannen bij Braadbaas

Paellapan

Rijst is het belangrijkste ingredient in Paella. Door het grote oppervlak van de pan komt de rijst veel in contact met de bodem wat zorgt dat de rijst een heerlijke krokant korstje krijgt. Paella kan je het beste scheppen, hierdoor heb je geen hoge rand nodig. De lage rand maakt het ook perfect om met pan op te dienen zodat iedereen zijn portie zelf kan opdienen. Bekijk alle Paellapannen bij Braadbaas

Benieuwd waar je naast het soort pan nog meer op moet letten bij de aanschaf van nieuwe pannen? Volg ons vierdelige stappenplan en kom erachter welk materiaal, soort en maat het beste bij jou past.  Daarnaast lees je in deze blog alle voor- en nadelen van de verschillende materialen inclusief onze persoonlijk favorieten.  🍳