categorieën


Meer braadbaas


Leestijd: 2 minuten

Leer snijden als een chef

Het mes is misschien wel de meest gebruikte tool in de keuken. Of je nu een beginner bent, of al een echte braadbaas, de juiste snijtechnieken tillen jouw gerechten naar een hoger niveau. Producten die op de juiste manier zijn gesneden zien er aantrekkelijker uit, garen gelijkmatig en smaken beter. Wat je nodig hebt om te snijden als een chef? Een groot mes en een grote snijplank. Aan de slag!

Een sterke basis

De basis is voor elke snijtechniek hetzelfde. Het mes houd je vast in je schrijfhand. De hand waarmee je niet snijdt, is je denkhand. Met deze hand bepaal je de dikte van je plakjes. Je plaatst deze hand als een soort tijgerklauw op het product. Hierbij houd je je vingertoppen en duim naar achteren en plaats je het mes tegen je vingerkootjes aan. Vervolgens maak je een cirkelvormige snijbeweging. Let erop dat je niet gaat lopen hakken, maar blijft snijden. Oefening baart kunst! 😎


Julienne, brunoise en carré

Les nummer één op de koksschool is Julienne snijden. Bij deze snijtechniek ga je ingrediënten in lange, dunne reepjes snijden ter grootte van een luciferstokje. Begin hiervoor met het schoonmaken van je wortel, komkommer of ander soort groente. Verdeel je product in een aantal grove stukken met gelijke lengte. Snijd deze stukken vervolgens in gelijke plakken en snijd van deze plakken weer repen. Zo eindig je als het goed is met allemaal gelijkvormige rechthoekige staafjes. 

Wil je jouw ingrediënten nog kleiner hebben? Dan kan je van je staafjes weer gelijke blokjes snijden. Deze zijn ideaal voor in soepen, sauzen en stoofschotels. Kleine blokjes van ongeveer 5 mm bij 5 mm noem je brunoise. Maak je grotere blokjes van ongeveer 1 cm bij 1 cm, dan noem je dit carré.

Deze snijtechnieken zijn niet voor groentjes

Ciseleren en hakken

Wanneer je het snijden van staafjes en blokjes onder de knie hebt, is het tijd voor de volgende stap: ciseleren en hakken. Ciseleren doe je met zachte producten zoals champignons, courgette of augurk. Bij deze techniek komt je mes volledig los van de snijplank. Pas dus extra goed op je (tijger)klauwen!


Om producten nog verder te verfijnen, kun je deze ook hakken. Deze techniek is bijvoorbeeld ideaal bij het gebruik van verse kruiden. Snijd eerst je producten fijn. Neem vervolgens je koksmes in je schrijfhand en leg je andere hand op de bovenkant van de punt van je mes. Vervolgens maak je een soort schommelbeweging om je product fijn te hakken.

Goed gereedschap is het halve werk

Bij professionele snijtechnieken, horen natuurlijk professionele messen. Onze gehele collectie messen bekijk je hier. Daarnaast is het voor het snijden belangrijk dat je messen scherp zijn. Zelfs de beste messen worden botter door gebruik. Om altijd als een warm mes door de boter te glijden is kun je jouw messen slijpen met een messenslijper. Benieuwd naar meer?Je leest het in onze kennisbank.

Als je deze snijtechnieken onder de knie hebt, zul je zeker indruk maken in de keuken. Je gerechten zien er niet alleen fantastisch uit, maar ze zijn ook sneller en gemakkelijker te bereiden. Dus aan de slag en laat zien wie de baas is in de keuken! 💥