categorieën


Meer braadbaas


Lees alles over messen

Messen slijpen doe je zo!

Zelfs de beste messen worden botter door gebruik. Om altijd als een warm mes door de boter te glijden is het belangrijk om regelmatig je messen te slijpen. Je kan je messen naar een professionele messenslijper brengen, maar een echte braadbaas gaat thuis aan de slag! Met de juiste tools en een beetje geduld word jij een meesterslijper.

Neem het heft in eigen handen 🔪

Het is belangrijk om je messen regelmatig te voorzien van een slijpbeurt. Scherpe messen snijden fijner en veiliger. Daarnaast kan je een redelijk scherp mes gemakkelijker bijslijpen dan een bot mes terug in vorm krijgen. Bij een bot mes moet je meer materiaal wegslijpen. Dit verkort de levensduur van je mes en het slijpen zelf kost meer moeite en tijd. Wacht dus niet totdat je mes zo bot is dat je er alleen nog maar mee kunt smeren. 

Hoe vaak je jouw messen slijpen moet hangt af van hoe intensief je het mes gebruikt en het staal waarvan je mes is gemaakt. Maar hoe weet je dan of het al tijd is voor een slijpbeurt? Vaak merk je dit vanzelf wel tijdens het gebruik. Ook zijn er verschillende manieren om de scherpte van je mes te testen. In deze blog lees je drie verschillende huis-tuin-en-keuken trucjes.

Slagersmes Forged

Aanzetten met een aanzetstaal

Het is niet altijd meteen nodig om je messen te slijpen. Voor tussentijds onderhoud gebruik je een aanzetstaal. Tijdens het snijden ontstaan er kleine verbuigingen in het staal. Dit noemen we ook wel braamvorming. Met een aanzetstaal zet je zo’n braam weer recht.

De makkelijkste manier om een aanzetstaal te gebruiken is om deze kaarsrecht met de punt naar beneden op een vlakke ondergrond te plaatsen. Vervolgens haal je het mes met een soepele en lichte beweging langs de aanzetstaal. Dit doe je tegelijk van boven naar beneden en van hiel tot teen. Na ongeveer 6 tot 8 keer per kant is je mes weer vlijmscherp. Spierballen en snelheid zijn niet van belang, wel moet je het mes in de juiste hoek houden. Voor Europese messen is dit 20 graden en voor Japanse messen gebruik je een hoek van 15 graden. 

Het mes snijdt aan twee kanten.

Het is belangrijk dat je aanzetstaal van harder staal is dan je mes. Voor Europese messen voldoet een standaard aanzetstaal. Voor een Japans mes heb je een diamanten aanzetstaal (ook wel slijpstaaf) nodig. Hiermee zet je de braam niet alleen recht, maar verwijder je ook een laagje staal. Bekijk hier onze collectie aanzetstalen.

Forged Sebra aanzetstaal

Tijd voor een goede (slijp)beurt

Er komt een punt dat je mes niet meer scherp te krijgen is met een aanzetstaal. Dan is het tijd voor het echte werk: je messen slijpen. Hiermee zet je een mes weer terug in zijn originele vorm. Door een klein laagje metaal weg te halen ontstaat er een nieuwe snede. Wij hebben de verschillende tools die je hiervoor kunt gebruiken voor je op een rijtje gezet:   

Waterslijper

Dit is een veelgebruikte manier om je messen te slijpen. Een waterslijper vind je om die reden dan ook in heel veel keukenlades. De slijphoek staat vast. Hierdoor is hij niet voor alle soorten messen geschikt maar wel heel praktisch in gebruik. Je trekt je mes vanaf de hiel tot de punt door de sleuf. Na ongeveer 10 keer per sleuf is je mes weer snijklaar.

waterslijper global

Slijpstaaf

Bij een slijpstaaf gebruik je dezelfde techniek als bij een aanzetstaal. Het verschil tussen een aanzetstaal en een slijpstaaf, is dat een slijpstaaf aanzienlijk meer materiaal van het mes afhaalt. Een diamanten slijpstaaf werkt snel en effectief. Het laagje diamantstof is sterk genoeg voor elk staal, maar slijpt wel grof. Een keramische slijpstaaf slijpt daarentegen een stuk fijner. Dit zorgt voor een mooier en scherper resultaat. Wel moet je hier meer mee oppassen. Wanneer je een keramische slijpstaaf laat vallen is de kans groot dat hij breekt.  

Met een slijpstaaf slijp je niet alleen je normale keukenmessen, maar ook gekartelde messen zoals een broodmes. Met een slijpstaaf slijp je kartel voor kartel één kant van het mes. Vervolgens loop je de andere kant één keer na om de braam aan de achterkant te verwijderen. Het is hierbij wel belangrijk dat de diameter van je slijpstaaf past bij de kartel van het mes. 

HORL

Met de HORL messenslijper is messen slijpen een peulenschil. In plaats van je mes over een slijpsteen te halen, rol je hierbij de slijpsteen langs je mes. Er is geen water nodig en de magneet zorgt ervoor dat je mes in de juiste slijphoek blijft. Benieuwd hoe je dit precies doet? Je leest het in onze blog over messen slijpen met HORL.

Horl messenslijper

 

Voor jarenlang snijplezier het onderhouden van je messen belangrijk. Kies daarom de tool die het beste bij je past en ga zelf aan de slag met het slijpen van je messen! Benieuwd wat je daarnaast nog meer kunt doen voor de optimale verzorging? Dat lees je in deze blog. 😎