1. First things first
Een goede bbq begint bij de voorbereiding. Marineer je vlees, vis en groente van te voren om ze extra smaak te geven. Vooral bij mager vlees zorgt marinade naast extra smaak er ook voor dat je stuk vlees mals en sappig wordt. Ga je brochette of satéstokjes maken met houten spiesjes? Laat de spiezen dan eerst een nachtje weken in water. Zo verbranden ze minder snel en schieten ze niet in de fik.
2. Vlam in de pan
Dan is het nu tijd voor het echte werk; het aansteken van de bbq. Bij een kamado gebruik je houtskool, hiermee kun je namelijk het beste de temperatuur regelen. Bij een kogelbarbecue kan je ook kiezen voor briketten. Deze blijven lang op temperatuur en zijn ideaal voor langzaam garen en indirect grillen. In beide gevallen is het belangrijk dat je kiest voor 100% natuurlijke kolen van goede kwaliteit. Om je bbq gemakkelijk aan te krijgen kun je aanmaakblokjes of houtwol gebruiken. Deze leg je tussen de kolen en steek je aan. Hoe heter, hoe beter. Wacht dus geduldig tot je kolen wit of grijs zijn.
Waar een grill is, is een weg!3. Bier en bbq
Dé ideale combinatie. Heerlijk zo’n biertje in de hand, maar wist je dat bier ook ideaal is om je vlees te marineren? Meng in een grote bak één glas bier samen met wat zout, honing en citroensap. Roer goed door totdat het zout en de honing zijn opgelost. Smeer je vlees, bijvoorbeeld spareribs, eerst in met een dry rub en leg ze daarna in het bierbad. Neem zelf nog een biertje en laat de biermarinade een half uurtje intrekken. Daarna is je rib klaar voor de bbq!
4. Rub het er maar in
Geen tijd om vooraf je vlees te marineren? Ga voor een dry rub. Hierbij breng je direct je vlees op smaak. Een dry rub is een mengsel van gedroogde kruiden en specerijen. De basis bestaat uit de volgende onderdelen zoet, zout en rode kruiden. De suiker karamelliseert wat zorgt voor een knapperige korst en het zout onttrekt vocht waarin de kruiden vervolgens oplossen. Aan deze basis kun je verschillende andere kruiden toevoegen voor verrassende smaakcombinaties.
5. Tijd om te grillen
Zorg ervoor dat je vlees op kamertemperatuur is. Door je vlees, vis en groente te marineren of in te smeren met olie verbrand het minder snel. Je kan ook met een keukenpapiertje het rooster van je bbq invetten. Let hierbij wel op dat je geen olie op je kolen druppelt. In plaats van olie kun je ook een halve citroen over je rooster halen. Dit is sowieso handig om te doen wanneer je vlees na vis bakt en andersom.
6. Heet, heter, heetst
De beste temperatuur voor je vlees, vis en groenten ligt tussen de 175 en 230 graden. Omdat niet elk product even lang moet garen is het fijn om verschillende zones te hebben. Rechtstreeks boven je gloeiende kolen creëer je een warme zone met directe hitte. Hier leg je alles wat niet langer dan 20 minuten nodig heeft om te garen. Daarnaast maak je een koude zone met indirecte hitte. Dit doe je met een verhoogd rooster of boven een deel zonder kolen eronder. Producten die langer nodig hebben kunnen hier (verder) garen.
7. Op elke bbq past een dekseltje
Wanneer je de deksel van je bbq dicht doet, gaat de hete lucht circuleren. Hierdoor werkt je bbq als een oven en wordt de warmte gelijkmatig verdeeld. Met luchtschuiven kun je vervolgens de temperatuur regelen. Hoe meer lucht, hoe meer zuurstof, hoe warmer je bbq. Wanneer je de luchtschuif helemaal dicht draait zal je bbq uitgaan.
8. Roken is stoer
Ben jij een ervaren barbecueër? Dan is het tijd voor de volgende stap: roken met je bbq. Roken geeft jouw pulled pork, spareribs, beer can chicken of zalmmoot extra veel smaak. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een houtskoolbarbecue met deksel en rookhout. Ga voor low & slow en zorg dat je bbq niet te warm is (90 -130 graden). Verdeel wat rookhout tussen je kolen en roken maar.
9. Aan al het moois komt een eind
Vlees over na een geslaagde avond? Bak het en bewaar het daarna in de koelkast. Rauw vlees wat in de zon heeft gelegen kun je helaas weg gooien. Maak je bbq schoon wanneer deze nog warm is, zo komt het vuil makkelijk los. Wrijf eerst met een halve citroen over het rooster heen en verwijder vervolgens met een staalborstel de restjes. Zo kun je volgende keer van start met een schone bbq!
Heb jij nog tips die ontbreken in dit rijtje? Laat het ons vooral even weten. Veel grillplezier! 😎