categorieën


Meer braadbaas


t/m 14 juni 25% Kassakorting op alles van Forged!
t/m 14 juni 25% Kassakorting op alles van Forged!

Leestijd: 2 minuten

Smaakmakers voor je bbq

Van rubs tot sauzen en van zoutblokken tot rookhout. Dat smaakt naar meer! 🤤

Zet je peper- en zoutmolen aan de kant en ontdek een compleet nieuwe smaakdimensie. Wij hebben onze favoriete smaakmakers voor je op een rij gezet. Zo weet je zeker dat jouw volgende barbecue een succes wordt!

Rub het er maar in 

Je vlees in een korte tijd op smaak brengen? Ga voor een dry rub! Dit is een mengsel van gedroogde kruiden wat altijd bestaat uit zoet, zout en rode kruiden. Doordat er geen zuren in zitten zoals bij natte marinades, blijft de structuur van je vlees behouden. 

Smeer je vlees eerst in met sojasaus, azijn, olie of mosterd. Doordat de rub zo beter aan je vlees blijft plakken, blijft de smaak extra goed behouden.Bestrooi je vlees met de rub en laat het mengsel minimaal 20 minuten intrekken. Het zout onttrekt vocht waarin de kruiden vervolgens oplossen. Zorg dat je barbecue tussen de 120 en 150 graden is. Bij deze temperatuur karamelliseert je suiker en ontstaat er een heerlijke knapperige korst. Boven de 180 verbrand de suiker, ga dus voor low en slow. 

Met een flinke korrel zout

Met een Himalaya zoutblok til jij je gerechten naar ongekende hoogtes. Gebruik ‘m op je gas- of houtskoolbarbecue, in de oven of direct op je kookplaat en geef je producten een delicate zoute smaak.

Besprenkel het oppervlak met wat olie en laat het blok langzaam opwarmen om te voorkomen dat het breekt. Test of de steen zijn ideale temperatuur heeft bereikt door er een waterdruppel op te gooien. Begint deze te dansen? Dan kan je beginnen met grillen! Gebruik voor het keren geen kunststof, maar metalen keukentools.

Je kunt je zoutblok ook gebruiken voor je koude voorgerechten of dessert. Leg de steen een paar uur in de vriezer en maak indruk op je gasten door sushi, tartaar of ijs te serveren.

bbq smaakmaker rookplank

Waar rook is, is vuur

Tover je houtskoolbarbecue met deksel om tot een ware rookoven met rookhout of een rookplank. Roken geeft jouw pulled pork, spareribs of zalmmoot extra veel smaak.

Een rookplank is perfect voor delicate ingrediënten zoals visfilets, garnalen, coquilles en kleine gerechtjes. Laat je rookplank minimaal een uur weken in water en stook je barbecue op zodat hij tussen de 175 en 225 graden is. Leg de natte plank op je barbecue en wacht tot deze gaat roken. Hierna is het tijd om je ingrediënten erop te leggen. 

Rookhout is juist ideaal voor low en slow. Zorg voor een temperatuur tussen de 90 en 130 graden en gebruik eventueel een hitteschild. Verdeel wat rookhout tussen je kolen en roken maar.

Zonder saus geen barbecue 

Sauzen zijn er in allerlei rangen en standen. Maar onze favorietjes blijven toch wel die van Angus & Oink. Gebruik ze voor, tijdens en na de bereiding van je vlees, vis of groente.

Door je producten vooraf te marineren krijgen ze extra smaak. Taaiere stukken vlees zoals rib of entrecote worden heerlijk mals doordat de zuren in de marinade het bindweefsel afbreken. Je vlees nog een extra smaak boost geven? Gebruik dezelfde marinade om je vlees af te lakken. Dit doe je net voordat je het van de barbecue afhaalt.

Als laatste zijn de sauzen natuurlijk ook heerlijk om je bereide vlees, vis of groente in te dippen.

Je barbecue naar een nog hoger niveau tillen? Lees dan hier onze 9 ultieme barbecue tips & tricks. 🔥