categorieën


Meer braadbaas


Leestijd: 3 minuten

Verse pasta maken met de pastamachine

Pasta kopen in de supermarkt is natuurlijk heel erg makkelijk, maar niets smaakt zo lekker als je eigen zelfgemaakte pasta. Haal Italië in huis; zet een passend muziekje op, schenk een goed glas wijn in (een biertje mag natuurlijk ook) en maak in een handomdraai je eigen pico bello pasta.

Zelf pasta maken, wat heb je daarvoor nodig? 🍝

We zullen je alvast verklappen dat het verzamelen van de ingrediënten geen uren duurt. De basis bestaat namelijk uit ei en bloem. Voor wat extra smaaksensatie en een betere deegstructuur kan je ervoor kiezen om ook nog een snufje zout en een scheutje olijfolie toe te voegen.

er is één ding wat we niet kunnen verbloemen...

Op het eerste oog lijkt het allemaal dus heel eenvoudig, maar er is één ding wat we niet kunnen verbloemen. De meningen lopen nogal uiteen over wat de beste bloem is voor het maken van verse pasta. Ga je voor durumtarwe, 00-bloem, semola of gewoon voor tarwebloem? Onze voorkeur heeft 00-bloem, maar het kan eigenlijk allemaal dus experimenteer vooral en kom erachter wat jij zelf het fijnste vindt werken.

Pastabloem met in het midden een kuiltje voor de eieren


Ingrediënten per persoon:

  • 100 gram bloem
  • 1 ei
  • scheutje olijfolie
  • snufje zout

Een koekje pasta van eigen deeg

  1. Gooi je gekozen bloem in een hoopje op je keukenblad. Maak een kuiltje in het midden en breek hierin je eieren. Voeg een snuf zout en een scheut olijfolie toe en begin dan vanaf het midden naar de rand toe de eieren en de bloem te mixen. Ben je een echte smeerkees? Wees dan verstandig en kies ervoor om je pastadeeg in een kom te maken.
  2. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten totdat het zacht en soepel is. Wanneer je het uit elkaar trekt, moet het een beetje meerekken. Wanneer je deeg erg plakt kan je er nog wat meel aan toevoegen en wanneer je deeg wat droog is kan je er nog wat olie of water aan toevoegen.
  3. Dan komt nu de makkelijkste stap. Verpak je deeg in vershoudfolie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast. In deze tijd kan je mooi even de hond uitlaten, de pastasaus maken of de wijn ontkurken.

Het kneden van het verse pasta deeg


Slinger die pastamachine maar aan

  1. Installeer je pastamachine > en verdeel het deeg met een deegsteker > in kleine porties. Het deeg waar je niet mee werkt kan je het beste onder een theedoek neerleggen zodat het niet uitdroogt. Rol je eerste stukje deeg wat platter met een deegroller en bestuif het vervolgens met bloem.
  2. Zet je pastamachine op de breedste stand en haal het deeg er een aantal keer doorheen. Zet je roller een tandje lager en herhaal dit vervolgens totdat je deeg de gewenste dikte heeft. Voor lasagne of fettuccine laat je de pasta wat dikker en voor ravioli ga je door tot de laagste stand.
  3. Voor lasagne, ravioli en tortellini kan je het pastadeeg direct gebruiken en in de gewenste vorm snijden of uitsteken. Voor tagliatelle of fettuccine kies je eerst het juiste opzetstuk van je pastamachine waar je vervolgens je deeg doorheen haalt. Strooi wat bloem over je verse pasta zodat deze niet te veel aan elkaar plakt.

 

Verse pasta koken

Het maken van verse pasta duurt misschien iets langer dan het kopen van gedroogde pasta uit de supermarkt, maar het koken van verse pasta daarentegen duurt een stuk korter. Verse pasta hoef je namelijk maar enkele minuten te koken! Breng ruim water aan de kook in een grote pan en voeg een flinke snuf zout toe. Wanneer je pasta boven komt drijven, is deze klaar. Serveer je verse pasta met een overheerlijke bolognesesaus of ga voor een zelfgemaakte pesto saus met extra kaas. Buon appetito! 👨‍🍳

Pasta machine van Hendi voor het maken van verse pasta

Vaker verse pasta maken?

Dan is het belangrijk om goed voor je pastamachine te zorgen. Draai na het maken van verse pasta een keukenpapiertje door je pastamachine heen en veeg hem daarna schoon met een droge doek of zachte borstel. Gebruik geen water of vochtige doek want deze metalen rakker houdt het graag droog. Als het goed is, is je pastamachine nu weer glimmend schoon en helemaal ready voor je volgende Italiaanse avond.