categorieën


Meer braadbaas


t/m 14 juni 25% Kassakorting op alles van Forged!
t/m 14 juni 25% Kassakorting op alles van Forged!
Lees alles over pannen

De voor- en nadelen van koperen pannen.

Denk je eraan een koperen pan te kopen? Bekijk dan eerst alle voor- en nadelen die we in dit artikel beschrijven.

Je hebt ze vast wel eens zien staan in de betere speciaalzaak, die gave koperen pannen waaraan elke bezoeker zich vergaapt. Ze zien er prachtig uit met hun mooie glimmende koperen gloed. Vaak hebben ze mooie klassieke handgrepen en ronde vormen, maar ze zijn er tegenwoordig ook in modernere uitvoeringen. In dit artikel vertellen we je meer over de voor- en nadelen van koperen pannen.

Koperen pannen: geliefd bij de professional.

In de betere (Franse) keukens zul je er altijd een aantal op het fornuis zien staan, want koperen pannen zijn geliefd bij professionele koks. De reden hiervoor is dat koperen pannen heel snel op temperatuur komen en de hitte ook zeer goed verdelen over de hele pan. Zowel de bodem als de zijkanten worden gelijkmatig warm. De gelijkmatige warmteverdeling en het zeer snel opwarmen en afkoelen van koperen pannen, maken het ‘t perfecte materiaal om bijvoorbeeld sauzen, jams en risotto in te bereiden.

 

De voordelen van koperen pannen.

Voordat je een koperen pan aanschaft, wil je weten waarom je dat wel of niet zou moeten doen. Daarom hebben we hieronder de voor- en ook de nadelen op een rijtje gezet.

 • Koper is een zeer bestendig materiaal, wat vooral goed tegen temperatuurverschillen kan. Dit verkleint de kans op een thermische shock.

 • Na goud en zilver is koper de beste warmtegeleider ter wereld. Je hebt met een koperen pan dus enorme controle over de bereiding van je gerecht.

 • Het oog wil ook wat! Koperen pannen zijn fantastisch mooi en gelden als echte eyecatcher op je fornuis.

 • Wist je dat koperen pannen zeer duurzaam zijn? Met het juiste gebruik kan je nieuwe koperen pan je hele leven mee.

De nadelen van koperen pannen.

 • Een koperen pan heeft regelmatig het juiste onderhoud nodig. Tenminste, als je de glans wilt behouden. Oxidatie zorgt ervoor dat koper op den duur dof wordt, maar dit kun je makkelijk oplossen door de koperen pan af en toe in te smeren met koperpoets.

 • Koper is een zacht materiaal, waardoor het wat makkelijker deukt en krast. Hou hiermee rekening tijdens het schoonmaken. Gebruik een zachte doek in plaats van een schuurspons of borstel. Zet je je koperen pan in een kastje weg? Gebruik dan altijd panbeschermers.

 • Koper is van zichzelf niet magnetisch, dus niet zomaar geschikt voor inductie. Echter zijn er ook koperen pannen met een inductie basis, waardoor ze wel te gebruiken zijn op inductie. De koperen pannen van DUCQ zijn helemaal geschikt voor gebruik op een inductiekookplaat.

De voordelen van koperen pannen

Zijn koperen pannen duur?

Hier kunnen we kort en bondig over zijn. Ja, koperen pannen zijn over het algemeen duurder dan pannen gemaakt van andere materialen zoals roestvrij staal en plaatstaal. Dit kan een belemmering zijn voor mensen met een beperkt budget.

Hoe onderhoud je koperen pannen?

Als je diep in de buidel getast hebt voor de aanschaf van een mooie koperen pan, dan wil je ook dat je lang van deze aankoop kunt genieten. Daarom geven we je hier wat tips voor het juist onderhouden van je koperen pan.

 • Regelmatig reinigen: reinig je koperen pan na gebruik even grondig met warm water en eventueel een milde zeep. Vermijd agressieve schuurmiddelen die krassen kunnen veroorzaken. Heb je last van aankoeksel? Zet de pan dan met wat water terug op het fornuis en laat het aankoeksel losweken.
 • Droog de pan direct af: Na het wassen moet je de koperen pan direct droogmaken met een zachte doek om watervlekken en oxidatie te voorkomen.
 • Polijsten: Om de glans van de koperen pan te behouden, kun je regelmatig even een koperpoets gebruiken. Je kunt ook een zelfgemaakte pasta van azijn, zout en bloem gebruiken om het koper op te poetsen. Breng een beetje van de pasta aan op de pan, wrijf het in met een zachte doek en spoel het vervolgens grondig af met water voordat je het droog maakt.
 • Voorkom blootstelling aan zuur voedsel: Vermijd het koken van zuur voedsel, zoals tomaten of citrusvruchten, in koperen pannen, omdat dit kan leiden tot verkleuring en smaakoverdracht. Als je toch zuur voedsel kookt, zorg er dan voor dat de pan na gebruik grondig wordt gereinigd.
 • Voorkom krassen: Gebruik geen scherpe metalen spatels of schuursponsjes die krassen kunnen veroorzaken op het oppervlak van de koperen pan. Gebruik in plaats daarvan houten of kunststof keukengerei.
 • Opslag: Bewaar koperen pannen op een droge plaats om oxidatie te voorkomen. Als je meerdere pannen opstapelt, leg dan panbeschermers tussen elke pan om krassen te voorkomen.

Koperen pannen

Koperen pannen met RVS binnenkant.

Zoals hierboven beschreven kan zuur voedsel, wanneer in contact gebracht met koper, gaan verkleuren en anders gaan smaken. Niet ideaal als je het ons vraagt, want als je een dure koperen pan koopt, wil je er ook vrijwel alles in kunnen bereiden. Hiervoor kun je ook koperen pannen met een roestvrijstalen binnenzijde kopen. De buitenste laag van de pan is gemaakt van koper, waardoor de hittegeleiding perfect is. De binnenste laag gemaakt van RVS zorgt ervoor dat je er alles in kunt bereiden. Bij de pannen van DUCQ zit er nog een tussenlaag van aluminium in, omdat dit ook een zeer goede warmtegeleider is.

Ben je benieuwd naar welke materialen er nog meer zijn? Bekijk dan deze blog. Heb je na het lezen van dit artikel over koperen pannen nog vragen? Laat het ons dan gerust weten! Onze klantenservice staat voor je klaar. Je kunt ons bereiken via de chat, social media, ons telefoonnummer of mail naar klantenservice@braadbaas.nl.