categorieën


Meer braadbaas


Lees alles over pannen

How to: Carbon Steel pan inbranden met olie

Met het regelmatig inbranden van deze pan creëer je een natuurlijke anti-aanbaklaag. Maar hoe doe je dat, zo’n Carbon Steel pan inbranden?

Carbon Steel pan inbranden met olie

Steeds meer mensen kiezen voor een pan zonder anti-aanbaklaag en daar worden wij blij van. Eén van de opties als je kiest voor een duurzame pan zonder anti-aanbaklaag, is de Carbon Steel pan. Dit wordt ook wel een plaatstalen pan genoemd. Met het regelmatig inbranden van deze pan creëer je een natuurlijke anti-aanbaklaag. Maar hoe doe je dat, zo’n Carbon Steel pan inbranden? 🔥

Allereerst: gebruik de juiste (natuurlijke) olie

Een carbon steel pan inbranden kan met een natuurlijke olie. Het is belangrijk dat je een zuivere olie gebruikt die tegen hoge temperaturen kan. Hieronder de soorten olie die wel geschikt zijn voor het inbranden van een carbon steel pan.

 • Zonnebloemolie half geraffineerd (rookpunt: 232°C)
 • Rijstolie (rookpunt: 255°C)
 • Koolzaadolie geraffineerd (rookpunt: 242°C)
 • Avocado-olie (rookpunt: 271°C)
 • Arachideolie geraffineerd (rookpunt: 232°C)

  In het rijtje hieronder staan de soorten olie die niet geschikt zijn voor het inbranden van een carbon steel pan, omdat ze een lager kookpunt hebben dan nodig is.

  • Extra vierge olijfolie
  • Lijnzaadolie
  • Boter

   Hieronder leggen we het inbranden van een carbon steel pan stapsgewijs aan je uit.

   Stap 1: schoonmaken

   Voordat je de carbon steel pan gaat inbranden, zorg je er eerst voor dat deze goed schoon is. Maak de pan schoon met heet water, afwasmiddel en een sponsje. Let op: gebruik alleen afwasmiddel als je de pan daarna gaat inbranden.

   Carbon Steel pannen van Skottsberg

   Stap 2: maak de pan goed droog

   Droog de pan na het wassen even af met een droge doek of wat keukenpapier. Zet de pan dan ook nog even op laag vuur om helemaal goed droog te worden. Hierdoor trekken de poriën van de pan goed open en kan al het vocht eruit. Je kan de pan ook 15 minuten in de voorverwarmde oven zetten op 180°C.

   Stap 3: eerste keer inbranden

   Laat wat druppels natuurlijke olie in de pan vallen en smeer het uit met een keukenpapiertje. Smeer de olie op de binnen- en buitenkant van de carbon steel pan. Gebruik zeker niet te veel olie, liever 10 keer dit proces herhalen dan dat je te veel olie gebruikt! Als je de pan hebt ingesmeerd met olie, kun je het beste een droog keukenpapiertje gebruiken om overtollige olieresten te verwijderen.

   Zet de pan vervolgens op het vuur of je inductie en laat heet worden. Vergeet niet om de afzuigkap aan te zetten en eventueel een raam open te doen! De olie begint te walmen als het heet wordt. Als de olie rookt, laat je de pan nog even een paar minuten staan. Vervolgens haal je de pan van het vuur en laat je hem afkoelen (niet onder de kraan, maar gewoon even laten staan).

   Carbon steel pan

   Stap 4: het inbranden herhalen

   Wanneer de pan helemaal is afgekoeld, herhaal je de vorige stap minimaal vijf keer. Soms is het beter om dit proces nog wat vaker te herhalen. Hoe meer dunne laagjes olie, hoe beter de patinalaag wordt! Je carbon steel pan zal zwart gaan kleuren, wat bij het inbranden hoort.

   Wanneer je klaar bent met inbranden en de pan afgekoeld is, kan je de pan het beste opbergen op een droge plaats.

   Carbon steel pan

   Zo lang mogelijk genieten van de patinalaag?

   Bewaar geen voedsel in de pan, want er kunnen veranderingen in smaak en/of kleur voorkomen. Daarnaast kan het voedsel ook de patinalaag aantasten of de pan kan gaan roesten. Zeker als je kookt met ingrediënten die een zuur bevatten, zoals tomaten, wijn of citroen, is het belangrijk om de pan van een goede patinalaag te voorzien. De zuren tasten de patinalaag aan, dus als de patinalaag te dun is zal die sneller verdwijnen.

   Vond je dit artikel nuttig of heb je zelf ook nog handige tips die het delen waard zijn? Laat het ons weten!