categorieën


Meer braadbaas


End of Summer Sale tot 40% korting! Bekijk hier alle deals
End of Summer Sale tot 40% korting! Bekijk hier alle deals
Lees alles over messen

Hoe onderhoud ik mijn messen?

Goede messen verdienen een goede verzorging. Je moet ze gebruiken op de juiste manier, met beleid schoonmaken en zorgvuldig opbergen. Met wat extra liefde en aandacht heb je zo jarenlang plezier van je messen.

Snijden zonder schade

Het klinkt misschien logisch, maar we vertellen het je toch even. Gebruik het juiste mes voor de juiste taak. Een broodmes gebruik je om brood te snijden, een vleesmes voor vlees en een schilmes om groente of fruit te schillen. Benieuwd welke soorten messen er allemaal zijn? Lees dan deze blog.

Het is ook belangrijk dat je echt snijdt. Dus niet van links naar rechts wrikken, wiegen of hakken. Dat mag alleen met een hakbijl. Met het juiste mes moet je overal zonder al te veel kracht doorheen komen. Lukt dit niet? Dan heb je waarschijnlijk het verkeerde mes in je handen of is het tijd voor een slijpbeurt.

Niet alleen je techniek, maar ook je snijplank is van belang. Marmeren en glazen snijplanken zijn te hard en beschadigen daardoor je mes. Het klinkt misschien zonde als je mes krassen trekt in een snijplank, maar dan is hij juist zacht genoeg. Daarom gebruiken we zelf graag een snijplank van kunststof of hout.

Schoonmaken, afdrogen en opbergen

Wacht met het schoonmaken van je messen niet tot na je maaltijd, maar was ze direct na gebruik af. Gebruik hiervoor lauwwarm water met een milde zeep. Droog je mes goed af met een zachte doek om roest te voorkomen. Heb je een mes met een houten handvat? Smeer hem dan ook af en toe in met wat olie, hout is immers een natuurproduct.

Was je messen liever niet de vaatwasser. Zelfs niet als ze vaatwasserbestendig zijn. Ook al is een vaatwasser super praktisch, het vocht, hoge temperatuur en agressieve reinigingsmiddelen kunnen het metaal van je mes aantasten. Daarnaast is de waterdruk hoog en kan je mes tegen andere voorwerpen aan komen te liggen wat resulteert in botte messen.

Liever één scherp mes in de hand, dan 10 botte messen in de la.

Na gebruik is het belangrijk om je messen veilig op te bergen. Leg je messen nooit los in een keukenla. Naast dat dit gevaarlijk voor je vingers is, worden je messen er ook bot van. Berg je messen op in een messenblok of hang ze aan een messenmagneet. Toch liever je messen uit het zicht? Gebruik dan mesbeschermers of een inzet voor in je la.

Slijpen tot ze scherp zijn

Helaas worden zelfs de beste messen botter door gebruik. Een scherp mes snijdt nu eenmaal fijner en veiliger, daarom is het belangrijk om regelmatig je messen te slijpen. Vaak merk je vanzelf wanneer jouw messen weer toe zijn aan een slijpbeurt. 

Voor tussentijds onderhoud gebruik je een aanzetstaal. Hiermee werk je kleine oneffenheden weg en zorg je ervoor dat je mes weer scherp is. Het is belangrijk dat je aanzetstaal van harder staal is dan je mes. Voor Europese messen voldoet een standaard aanzetstaal, maar voor Japanse messen heb je een diamanten aanzetstaal nodig.

Er komt een punt dat je mes niet meer scherp te krijgen is met een aanzetstaal. Dan is het tijd om te slijpen. Met slijpen haal je in tegenstelling tot aanzetten ook daadwerkelijk een klein laagje van je mes af. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Zo kan je een slijpstaaf, waterslijper of messenslijper van HORL gebruiken. In deze blog lees je hoe je jouw messen vliegensvlug weer vlijmscherp krijgt. 

Horl messenslijper

 

Door op de juiste manier te snijden, op tijd te slijpen en je messen goed schoon te maken, heb je er het langste plezier van. Wat ons betreft is het de extra moeite en tijd dubbel en dwars waard. Veel snijplezier! 🔪

Vraag je je af wat voor soort messen er allemaal zijn? Bekijk dan deze blog!