categorieën


Meer braadbaas


Lees alles over messen

Waar zijn al die messen voor?

Loop een kookwinkel of een sterrenkeuken binnen en het duizelt je van alle soorten messen. Ben jij op zoek naar nieuwe messen, of ben je gewoon benieuwd waar ze allemaal voor zijn? Wij hebben alle informatie verzameld en zorgen ervoor dat jij de weg weet te vinden in de wondere wereld van messen.

De opbouw van een mes

Een mes bestaat uit veel verschillende onderdelen met allerlei benamingen. Laten we eerst eens kijken hoe dit in elkaar zit.

Onderdelen van een mes
  1. Het lemmet, het belangrijkste onderdeel van het mes, is gemaakt van verschillende soorten ijzer. Een lemmet wordt gesmeed in meerdere lagen. Door materialen zoals nikkel en chroom te mengen met ijzer kan er variatie worden aangebracht in de hardheid van het mes. Ook wordt er op deze manier roestvorming tegengegaan. 
  2. De rug is de bovenkant van het lemmet. 
  3. De snede maakt het mogelijk om te snijden. 
  4. Boven de snede zit de vouw, de breedte van deze vouw is afhankelijk van de grootte van het mes. De vouw maakt de snede minder kwetsbaar en hierdoor gaat het snijden gemakkelijker. 
  5. Aan het einde van de snede zit de hiel, deze is vaak niet geslepen. Tegenwoordig zie je ook steeds vaker messen zonder hiel. 
  6. De krop beschermt je tijdens het snijden, omdat hierdoor je handen niet met de snede in contact komen. 
  7. Het heft moet fijn in de hand liggen. Andere belangrijke eigenschappen van het heft zijn een goede grip en stabiliteit. 
  8. Het lemmet heeft een verlengde, dat heet de tang. Aan de tang zit het heft, de pommel en de krop. 
  9. De pommel is het achterste deel van het heft en zorgt ervoor dat het mes in balans is. 

Onmisbare messen

Als beginnende keukenprins(es) kan het lastig zijn om te bepalen welke messen je nodig hebt voor een goede basis. De messen hieronder zijn voor veel verschillende doeleinden te gebruiken.

Koksmessen

Een koksmes is onmisbaar in jouw keuken. Het wordt onder andere gebruikt voor het snijden van vis, vlees en groenten. Doordat het lemmet een wiegvorm heeft, kan er in een wiegende beweging gesneden worden. Koksmessen zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes, jouw keuze is afhankelijk van wat je ermee wil snijden. Naast de wiegbeweging is het koksmes ook geschikt voor hakken, en dus een echte alleskunner. Bekijk hier onze collectie koksmessen.

Forged koksmes

Broodmessen

Jouw stokbroodje wil niets liever dan doormidden gezaagd worden door het lange lemmet van jouw broodmes. De kartels zorgen ervoor dat het mes gemakkelijk door voedingsmiddelen met een harde buitenkant en zachte binnenkant snijdt. Het lemmet van een broodmes is dik, zodat het goed tegen druk kan en niet afbreekt. Een broodmes is niet alleen geschikt voor brood, maar ook voor taart, kropsla, quiche, tomaat en worst. Bekijk hier onze collectie broodmessen.

Met een fijn mes tover jij de mooiste gerechten op tafel!

Officemessen

Het officemes is het kleine broertje van het koksmes, hij is te gebruiken voor het precisiewerk. Zo is het officemes ideaal voor het snijden en hakken van kleinere groenten, fruit en kruiden. Het kleine lemmet van het officemes zorgt voor een kleiner snijvlak, maar hij ligt makkelijker in de hand en is fijn te gebruiken bij voedingsmiddelen die bij het bewerken dicht bij de hand liggen. Pak er dus een wat langer koksmes bij als je een groter snijvlak nodig hebt. Bekijk hier onze collectie officemessen.

Global officemes

Vleesmessen

Een vleesmes heeft een smal lemmet, hierdoor trek je de vezels van het vlees niet kapot en krijg je een mooier resultaat. Je kan het vleesmes gebruiken om rauw vlees preciezer te bewerken. Een vleesmes is niet geschikt om door botten en gewrichten te snijden, hier is het mes namelijk niet stevig genoeg voor. Zoek je een mes om door botten heen te kunnen snijden? Dan is een hakmes de juiste keuze. Bekijk hier onze collectie vleesmessen.

Forged vleesmes

Schilmessen

De naam verraadt al waar dit mes voor bedoeld is; het schillen en schoonmaken van bijvoorbeeld aardappelen en uien. Het mes heeft een kort lemmet met vaak een rechte snede. Schilmessen zijn ook verkrijgbaar met een ronding, perfect voor het tourneren van aardappelen, courgettes, komkommers, wortelen en knollen. Bekijk hier onze collectie schilmessen.

Kookkunsten naar een hoger niveau brengen

Ben jij al wat meer ervaren in de keuken? Dan kan het een goed idee zijn om jouw messenset uit te breiden voor nog meer kookplezier. De messen hieronder hebben specifieke doeleinden, waardoor ze jou helpen om voedingsmiddelen nog beter te kunnen bewerken.  

Slagersmessen

De lange slagersmessen zijn gemaakt voor het portioneren van grote stukken vlees. Door de curve in het blad kan je gemakkelijk langs botten snijden. Andere kenmerken zijn de dikte van het mes, dit maakt het mes minder kwetsbaar. Slagersmessen kunnen gebruikt worden voor bereid en onbereid vlees en zijn fijn voor het snijden van mooie plakken. Bekijk hier onze collectie slagersmessen.

Forged slagersmes

Hakmessen

Dit mes met zijn kenmerkende rechthoekige blad is gemaakt voor het grovere werk. Een hakmes is gemaakt van een zachter staalsoort, wat het mes bestendiger maakt tegen schokken. Met een hakmes kan je gemakkelijk botten, gewrichten en hardere groenten hakken. Maar het hakmes kan jou ook helpen bij het fijnere werk, zoals ciseleren. Ciseleren is in hoge snelheid groenten en kruiden in plakjes of reepjes snijden. Bekijk hier onze collectie hakmessen.

Forged hakmes

Santokumessen

Dit mes is het koksmes van Japan. Santoku betekent ‘drie deugden’, hij kan namelijk vis, vlees en groenten snijden, hakken en trancheren. 

Het rechte snijvlak van het santokumes zorgt ervoor dat je voorwaarts, achterwaarts en neerwaarts kan snijden. Het santokumes is ook verkrijgbaar met kuiltjes in het lemmet. Dit zorgt voor lucht tussen het mes en het voedingsmiddel, waardoor het voedsel minder aan het lemmet blijft plakken. Een ander verschil tussen het santokumes en een Europees koksmes is dat een santokumes compacter is en een dunner lemmet heeft waardoor je verfijnder kan snijden. Bekijk hier onze collectie santokumessen.

Forged santokumes

Universele messen

Het universele mes is heel algemeen in gebruik, het is geschikt voor van alles. Het kan jou helpen bij het snijden van groenten, fruit en kruiden, maar ook bij het schoonmaken van vlees. Universele messen zijn in verschillende maten beschikbaar. Kies voor een langer lemmet als je een groter snijvlak nodig hebt. Een smaller universeel mes is juist makkelijk om draaibewegingen mee te maken en preciezer te werk te gaan. Bekijk hier onze collectie universele messen.

Sashimimessen

Het sashimimes, ook wel de yanagiba, is vernoemd naar het gerecht waar het mes het meest voor wordt gebruikt; sashimi. Sashimi is een gerecht uit Japan van verse, rauwe vis en schelpdieren dat is gesneden in dunne plakjes. 

Kenmerkend voor dit mes is het lange lemmet. Daarnaast is het mes aan één kant geslepen, zodat er heel precies gesneden kan worden. Dat is erg belangrijk in de Japanse keuken. Het sashimimes is ook geschikt voor vlees. Zoek je een mes voor het maken van sushi? Dan kan dit mes je helpen om in een perfecte hoek van negentig graden te snijden. Bekijk hier onze collectie sashimimessen.

Global sashimimes

Fileren, uitbenen en trancheren

Als jij al een echte baas in eigen keuken bent dan kan je jezelf uitdagen met deze drie technieken. Om efficiënter te kunnen werken hebben deze technieken hun eigen messen gekregen. Hierdoor kan je gemakkelijker vlees, vis en gevogelte bewerken.

Fileren

Fileren kan je leren! Fileren is het graatloos maken van vis, maar ook het uitbenen van vlees en gevogelte vallen hieronder. Dit mes heeft een smal lemmet met een scherpe punt, hiermee snij je efficiënt langs de graat of het bot. Fileermessen zijn in verschillende varianten verkrijgbaar. Zoek jij een mes waarmee je zo min mogelijk vis of vlees verspild? Dan is het flexibele fileermes perfect voor jou. Het stugge fileermes is gemaakt voor het grovere werk, je zou er zelfs mee kunnen uitbenen. Als je van plan bent om dit vaak te gaan doen, dan is het een beter idee te investeren in een goed uitbeenmes. Bekijk hier onze collectie fileermessen.

Zwilling fileermes

Uitbenen

Uitbenen is het verwijderen van bot uit vlees en gevogelte. Onder deze techniek valt ook het splitsen van het vlees, zoals achterham en schouderham. Het uitbeenmes heeft een stugger lemmet dan een fileermes, maar is nog steeds flexibel zodat je gemakkelijk langs botten en pezen kan snijden. Het heft is aan de grote kant, zodat deze stevig vast te pakken is. Dit mes kan jou ook helpen bij het verwijderen van pezen en vet. Bekijk hier onze collectie uitbeenmessen.

Forged uitbeenmes

Trancheren

Trancheren is het in plakken snijden van reeds bereid vlees. Zo een plak vlees wordt een tranche genoemd. Door het vlees schuin te snijden lijken de plakken groter. Combineer het trancheermes met een bijpassende trancheervork. Hier kan je het vlees mee vastzetten, dit maakt het snijden gemakkelijker en het ziet er ook gewoon stoer uit. Bekijk hier onze trancheermessen.

Forged trancheervork

Het maakt niet uit of je net bent begonnen met koken of dat je al een ervaren braadbaas bent… Eén ding is zeker: een fijn mes maakt koken veel leuker en gemakkelijker! Ben je benieuwd hoe je je nieuwe messen het beste kan onderhouden? Bekijk dan deze blog!