categorieën


Meer braadbaas


Lees alles over messen

In de spotlight: de messen van Forged

Het maken van een Forged mes kost veel tijd, moeite en geduld. De unieke messen worden met de hand gesmeed, gevormd, gehard, geslepen, gepolijst, schoongemaakt en zorgvuldig verpakt. De hamerslagen van de maker zorgen ervoor dat elk mes een unieke uitstraling heeft, zo is geen enkel mes hetzelfde!

Over Forged

In 2014 ontstond vanuit een liefde voor koken en tafelen het idee voor een onderscheidende, aantrekkelijke, kwalitatieve en betaalbare messenserie. Dit idee kreeg steeds meer vorm en in 2015 was het tijd voor de vuurdoop van het merk Forged. Alle messen worden met de hand gesmeed in een kleine maar gepassioneerde messenfabriek. Hierdoor zijn alle messen stuk voor stuk uniek. De Japanners zouden zeggen: Wabi-sabi. Na jaren gebruik en onderhoud krijgt ieder mes een eigen karakter en wordt het met de jaren alleen maar unieker. 🔥

Forged messen series

Forged messen

De messen van Forged worden gemaakt van Japans staal en zijn geslepen in een hoek van 18 graden. De messencollectie van Forged bestaat uit zes verschillende series met elk hun eigen stijl. De Olive, Sebra, Intense en Brute serie bestaan uit 440C staal. Dit is een roestvaste staalsoort met een hardheid van 58 Rockwell. Voor de VG10 en Katai serie wordt VG10 staal gebruikt, dit heeft een hardheid van 60 Rockwell waardoor deze messen langer scherp blijven. Het staal wordt met de hand gesmeed in vijf lagen, is duurzaam en corrosiebestendig.

De Forged series op een rij

De zes verschillende series zijn allemaal even uniek. Wij zetten ze voor je op een rij:

 1. VG10: Zoals de naam al verklapt zijn de messen uit deze serie gemaakt van VG10 staal. Het bijzondere heft van wortelhout geeft de messen een luxueuze uitstraling.
 2. Sebra: Een opvallende serie met het donkerhouten heft wat zorgt voor een chique uitstraling en zich zo onderscheidt van de rest.
 3. Brute: Deze stoere serie heeft een open krop en een ongepolijst lemmet waardoor het smeedwerk zichtbaar blijft.
 4. Olive: Deze serie dankt zijn naam aan het natuurlijke olijfhouten heft wat de messen een warme en moderne uitstraling geeft.
 5. Intense: Met zijn subtiel gesmede accenten en extra gepolijste afwerking heeft deze serie een rustige uitstraling.
 6. Katai: Golven vormden de inspiratiebron voor het maken van deze serie. Dit zie je terug in de prachtige vorm van het handvat dat naadloos doorloopt in het lemmet.

Forged koksmes

De keuze is reuze

Forged heeft een uitgebreide collectie aan messen. Door de verschillen in grootte, vorm en snijrand, heeft elk soort mes zijn eigen doel en functie. Het werkt natuurlijk het fijnste als je het juiste mes gebruikt voor de juiste taak. Hieronder vind je alle verschillende messen van Forged:

 • Koksmes: Het meest veelzijdige mes in de keuken. Het koksmes is een echte alleskunner die onder andere ideaal is voor het snijden van vlees, vis of groenten. Samen met de trancheervork vormen ze het perfecte duo om te trancheren.
 • Hakbijl: Dit mes wordt ook wel een Japans groentemes genoemd, hij is ideaal voor het flinterdun snijden en hakken van groenten en kruiden. Daarnaast heeft Forged ook een Aziatisch hakmes. Deze cleaver is ideaal voor het snijden en hakken van grote grove stukken vlees en groenten.
 • Broodmes: Het lange, gekartelde lemmet maakt dit mes geschikt voor het snijden van brood, quiche of grotere groenten en vruchten zoals pompoen, ananas of meloen.
 • Vleesmes: Door het lange, smalle lemmet heb je met een vleesmes minder weerstand bij het aansnijden van vlees of vis.
 • Universeel mes: De kleinere versie van het koksmes. De naam zegt het al, algemeen in gebruik en geschikt voor bijna alles.
 • Schilmes: Een klein, licht mesje met een smal lemmet. Hierdoor is het schilmes ideaal voor kleine, praktische snijhandelingen zoals het schillen van groente en fruit.
 • Santokumes: De Japanse versie van het koksmes. Santoku betekent ‘drie deugden’ en verwijst naar de drie functies: plakken snijden, blokjes maken en fijnsnijden.
 • Steakmes: Een goed stuk vlees, snijd je met een steakmes. Door het gladde lemmet snijd je zonder vezels los te trekken door het vlees.
 • Uitbeenmes: Dit mes is speciaal ontworpen voor het uitbenen van vlees en gevogelte.
 • Slagersmes: Ideaal om in één haal mooie, rechte plakken vlees te snijden.
 • Visfileermes: Fileren kun je leren! Het dunne en flexibele lemmet maakt dit mes perfect voor het heel precies fileren van vis.

Forged messen aan messenmagneet

Reiniging en onderhoud

Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je Forged messen, is het belangrijk dat je ze goed verzorgd. Gebruik de messen waarvoor ze bedoeld zijn en snij altijd op een houten of kunststof snijplank.

Maak je mes na gebruik direct schoon met warm water en een beetje afwasmiddel. Droog ze vervolgens goed af om roest te voorkomen. Forged messen mogen net als eigenlijk alle messen niet in de vaatwasser! Berg je messen na het schoonmaken altijd veilig op in hun bijpassende leren hoes of hang ze aan een messenmagneet.

Heb je een mes met een houten handvat? Vet deze dan ook af en toe in met bijvoorbeeld amandel- of druivenpitolie. Wanneer je van plan bent om een mes voor langere tijd niet te gebruiken is het verstandig om ook het lemmet licht in te vetten. Dit doe je met bijvoorbeeld Ballistol of arachideolie. Ballistol olie werkt ook goed om roestplekjes te verwijderen.

Forged aanzetstaal en koksmes

Helaas worden zelfs de beste messen botter door gebruik. Voor tussentijds onderhoud gebruik je een aanzetstaal. Deze slijpt je mes niet, maar zorgt ervoor dat de bramen op het snijvlak weer in de juiste richting staan waardoor je mes weer scherp is. Wanneer je je mes niet meer scherp krijgt met een aanzetstaal, is het tijd om je mes te slijpen. Hierbij haal je een klein laagje van je mes af. Lees hier hoe je thuis zelf aan de slag gaat met het slijpen van je messen of maak gebruik van onze slijpservice.

Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel weer een stukje wijzer. Bij vragen of opmerkingen kun je altijd even contact opnemen. Veel snijplezier! 🙌