categorieën


Meer braadbaas


t/m 14 juni 25% Kassakorting op alles van Forged!
t/m 14 juni 25% Kassakorting op alles van Forged!
Lees alles over pannen

Bakken zonder plakken in een RVS pan 🍳

RVS pannen hebben geen anti-aanbaklaag die stuk kan gaan en zijn daarom een duurzamere en gezondere keuze. Wel kan het bakken in een RVS koekenpan wat lastiger zijn. Daarom hebben we onze beste tips voor je verzameld.

Bakken in een RVS pan geeft het mooiste bakresultaat, maar is ook even wennen. Wanneer je de juiste techniek eenmaal onder de knie hebt, wil je nooit meer anders. Dat hoeft gelukkig ook niet want bij goed gebruik gaat een RVS pan een leven lang mee. In deze blog delen we onze beste tips zodat jij als een echte chef kunt bakken zonder plakken! 🙌

1. Een goed begin is het halve werk

Ingrediënten die op kamertemperatuur zijn bakken minder snel aan. Haal de producten die je klaar wilt maken daarom van tevoren uit de koelkast. Zorg er ook voor dat de ingrediënten die je wilt bereiden droog zijn voordat je ze in de pan legt.

2. De warming-up

Laat je pan eerst goed op temperatuur komen voordat je er olie of boter in doet. Doe dit op middelhoog vuur (70-80% van het vermogen). Bij een RVS pan kun je door middel van de druppeltest zien of je pan heet genoeg is. Laat een paar druppels water in de pan vallen. Beginnen ze vrolijk te dansen? Dan is je pan perfect op temperatuur! Wanneer de druppels langzaam verdampen is je pan nog te koud en wanneer ze direct uit elkaar spatten is je pan eigenlijk al te heet.

RVS pan bakken Kitchenaid

3. Olie op het vuur

Wanneer je pan goed op temperatuur is, is het tijd voor de vetstof. Gebruik bijvoorbeeld bakboter, zonnebloemolie of arachideolie. Deze kunnen tegen hoge temperaturen en verdampen niet zomaar. Wees de eerste keren ook niet te zuinig met de hoeveelheid vetstof die je gebruikt. Ga je aan de slag met eiwitrijk voedsel zoals eieren, pannenkoeken of vis? Gebruik dan ook wat extra vetstof tijdens het bereiden. Wanneer de schuimbelletjes uit de boter verdwijnen of je olie begint te glanzen is deze op temperatuur. Zet je vuur nu zo’n 30% zachter. Er zit nu namelijk voldoende warmte in je pan en zo zorg je ervoor dat je ingrediënten niet verbranden.

4. Neem je tijd

Laat je ingrediënten eerst even met rust nadat je ze in de pan hebt gelegd. Het is normaal dat je ingrediënten eerst aan de bodem blijven kleven. Geen paniek, ze komen vanzelf weer los. Dit gebeurt wanneer de eiwitten stollen en het product karamelliseert. Zet je fornuis eventueel wat zachter, laat de pan zijn werk doen en wacht rustig af. Het voordeel van het bakken in een RVS pan is namelijk dat je producten snel dichtschroeien. Hierna kun je ze rustig omdraaien. Zo blijven de belangrijkste voedingsstoffen behouden en krijg je een heerlijk knapperige korst. 

RVS pan Demeyere

5. Aan de slag!

Het leren bakken in een RVS pan kan soms een uitdaging zijn, maar oefening baart kunst. Word maatjes met je pan en leer hem eerst goed kennen. Hoe je dit het beste kunt doen? Koop een doos eieren en gun jezelf wat tijd om te oefenen. Wanneer je jouw eitje smooth door de pan kan laten glijden ben je klaar voor het echte werk!

Na het lezen van onze tips ben je hopelijk klaar om aan de slag te gaan met je RVS pan. Om zo lang mogelijk plezier aan je pannen te beleven is het belangrijk dat je deze goed onderhoudt. Lees hier hoe je dit het beste doet. 🧼