(giet)ijzeren pannen
Het is een zwaar en duurzaam materiaal, bestand tegen hoge temperaturen. De pan gaat generaties lang mee. De pannen vervormen niet en zijn ovenbestendig. Opwarmen en afkoelen duurt wat langer, maar eenmaal warm blijft die dat ook heel lang. Was de pan niet met de vaatwasser. Sommige gietijzeren pannen hebben een Emaillelaag (Bv. Le Creuset), deze laag voorkomt aanbakken. Andere gietijzeren pannen moeten ingebrand worden.
carbon steel pannen
Zijn lichter dan gietijzer en worden sneller heet. Deze pannen zijn ingebrand voor een synthetische anti-aanbaklaag. Warm de pan op na het afwassen om hem volledig droog te maken. Hiermee voorkom je roest.
stainless steel (rvs) pannen
RVS is licht van gewicht en roest niet. Maak een RVS pan goed heet om een natuurlijk anti-aanbaklaag te creëeren. Een RVS pan kan je zonder bakvet gebruiken, maar wil je voor gemak gaan is wat meer bakvet nodig. Dikkere RVS pannen hebben uiteraard meer gewicht maar lijken qua warmteverdeling meer op gietijzer en zijn daardoor ideaal.
koperen pannen
Deze pannen zien er niet alleen stijlvol uit, maar ze zijn ook erg duurzaam. Goed koper betekent helaas niet goedkoper, maar de kwaliteit is fantastisch. Ga je aan de slag met professionele gerechten zoals sauzen, jam en risotto waarbij je een perfecte temperatuur moet hebben? Dan is de koperen pan de perfecte keuze.
aluminium pannen
Voor een lagere prijs lever je wat kwaliteit in maar zijn wel erg prettig in gebruik. Het zijn lichte pannen die makkelijk zijn schoon te maken. Ze hebben een goede warmtegeleiding en zijn daarom snel klaar voor gebruik. Wel zijn ze kwetsbaar voor roest.